Некада обарао рекорде: Тузлански аеродром спао на само три линије

ГС
Некада обарао рекорде: Тузлански аеродром спао на само три линије

ТУЗЛА - Док је претходних година тузлански аеродром обарао рекорде у броју превезених путника и броју авиолинија, ове године сасвим друга слика. У љетном реду летења овог аеродрома тренутно су само три дестинације.

Некада је ова писта била испуњена авионима, путницима. Обаран је и рекорд у броју превезених путника. Данас је углавном празна. Тек три дестинације су актуелне.

Још је неизвјесно хоће ли и када бити повећан број линија са тузланског аеродрома који се налази у незавидној ситуацији од када је Wизз Аир укинуо базу. Од почетка јуна крећу чартер летови за Анталију и, у односу на претходну годину, дупло је већи број линија, потврђује за БХРТ Џевад Халилчевић, директор Аеродрома.

"Са два на четири седмична поласка. Поред постојећег Фрее Бирда, који је повећао са два на три поласка, имамо и четврти од нове компаније Таилwинд, која ће саобраћати суботом", истакао је он.

Што се тиче редовних, тренутно су актуелне само три линије Wизз аира, за Дортмунд, Меминген и Базел. У току су интензивни преговори са заинтересираним авиокомпанијама и увођењем нових линија, резултати би требали до јесени бити познати, а проблем је, додаје Халилчевић, на глобалном нивоу.

"Обзиром да је, ево, конкретно код Wизз аира велики број авиона на сервису, око 50, тако и све остале авиокомпаније су захваћене тиме. Очекујемо да ће до јесени се ти авиони почети враћати са сервиса, пристизати нови и да ће доћи до баланса", наводи он.

Док се воде преговори, а радна мјеста тренутно нису угрожена, из СДП-а траже одржавање тематске сједнице Скупштине, наводећи у захтјеву да захтијевају одговоре.

"Подаци о броју превезених путника и броју летова у фебруару, марту и априлу упућују да је стање алармантно и да је аеродром пред затварањем", каже Жарко Вујовић, предсједник Скупштине ТК и додаје:

"Аеродром Тузла је једно од стратешких предузећа и сигурно да ћемо подржати све напоре менаџмента и њихових органа."

Дугогодишњи новинар Златко Дукић проблем види у двије политичке струје на различитим нивоима, па се препуцавања рефлектују и на грађане.

"Ти проблеми се не рјешавају јер виши нивои власти нису у најбољим односима са нижим, кантоналним и то се онда с каматама наплаћује", истиче Дукић.

И док тузлански аеродром и његови упосленици чекају боље дане, остаје нада да ће развој стратешких предузећа бити примарни циљ доносиоцима одлука, умјесто препуцавања и пребацивања одговорности, преноси БХРТ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана