Наручене жалбе коче и набавку лијекова

Маријана Миљић Бјеловук
Наручене жалбе коче и набавку лијекова

БАЊАЛУКА - Проблем “професионалних жалилаца” је ескалирао, а рекордер у овом “послу” је фирма која се за 11 мјесеци прошле године жалила чак 244 пута на расписане позиве јавних набавки.

У информацији коју је Агенција за јавне набавке БиХ доставила Парламенту БиХ наведено је да су прикупили информације о “професионалним жалиоцима” те да циљ серијског изјављивања жалби на јавне набавке није исправка евентуалне грешке и на крају добијање посла, већ успоравање поступка јавне набавке.

- “Професионални жалиоци” обично путем адвоката изјављују велики број жалби, а могући циљ, поред већ наведених, може им бити и то да остваре новчану корист кроз наплату трошкова за адвоката. Такво понашање фирми и адвоката чије услуге користе доводи до онемогућавања ефикасног окончавања поступка јавних набавки - поручили су из Агенције за јавне набавке БиХ.

Ова проблематика, наглашавају, доводи до тога да се поступци набавке неправедно и неоправдано одуговлаче што изазива многобројне негативне посљедице за јавна средства и њихове кориснике на свим нивоима у БиХ.

 У Агенцији за јавне набавке, између осталог, наводе и примјере да ова проблематика одлаже изградњу инфраструктурних објеката, али и стаје на пут набавци лијекова и медицинске опреме те онемогућује пружања здравствених и других услуга.

- Тако је један привредни субјекат, путем адвоката, за 11 мјесеци изјавио чак 244 жалбе, које су одбачене због неплаћене накнаде за жалбу. Поред тога, још двије фирме су уложиле 191, односно 147 жалби на јавне набавке за 11 мјесеци прошле године, али су све оне одбачене због неплаћене накнаде као и у првом случају - навели су из ове агенције.

Наглашавају да воде евиденцију о пријавама у вези са “професионалним жалиоцима” те да о свакој таквој пријави достављају информацију надлежним тужилаштвима, привредним и адвокатским коморама те Канцеларији за разматрање жалби и другим институцијама.

- Нисмо надлежни да процјењујемо да ли у овој проблематици има елемента кривичног дјела, нити имамо стручне и професионалне капацитете да то одреде, због чега пријаве просљеђујемо надлежним тужилаштвима - поручили су из Агенције за јавне набавке.

Наводе и да би све остале релевантне институције требало да предузимају мјере на спречавању наведених злоупотреба те да покрећу поступке у којем би се утврдила одговорност “професионалних жалилаца” и самим тим изрекле одговарајуће санкције.

Према ријечима упућених, понашање “професионалних жалилаца” је ништа друго до рекетирање.

- Веома много људи из институција, али и оних из привредног сектора наводе примјере са каквим се све опструкцијама суочавају у јавним набавкама, управо због људи и компанија чија је основна дјелатност улагати жалбе на тендере. Због тога су бројни инфраструктурни пројекти заустављени док, са друге стране, на вријеме није набављена медицинска опрема или лијекови - тврде упућени.

Евиденција

Канцеларија за разматрање жалби БиХ, чија је основна надлежност рјешавање жалби у набавкама које коштају више од 800.000 марака у 2022. запримила је 3.721 жалбу. Међутим, ако у обзир узмемо раније године видљиво је да број ових жалби расте из године у годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана