Најскупљи стан продат на Јахорини за 548.000 КМ

Анита Јанковић Речевић
Најскупљи стан продат на Јахорини за 548.000 КМ

БАЊАЛУКА - Велика улагања у инфраструктуру олимпијску планину претворила су у једну од најпожељнијих дестинација за инвестирање у Српској, што потврђује и податак да се и најскупљи стан продат у првом полугодишту ове године налази на Јахорини, а купац је за ту некретнину издвојио 548.000 КМ.

 

Према подацима Регистра цијена непокретности, који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) од 1. јануара до 30. јуна ове године на подручју Српске вриједност прометованих кућа, станова, земљишта и других непокретности достигла је 307,73 милиона марака. Прометовано је укупно 11.391 непокретност, а највише купопродајних уговора склопљено је на подручју Бањалуке и Бијељине. 

- Стамбени квадрат у Српској у просјеку је коштао 1.507 КМ, а забиљежен је промет од 1.360 станова. Када су у питању куће, просјечна цијена била је 63.000 КМ, а најскупља је продата у Бијељини и коштала је пола милиона марака - рекли су у РУГИП-у и додали да је просјечна цијена грађевинског земљишта у Српској износила 25 КМ по квадратном метру.

Према подацима РУГИП-а, највиша цијена продатог стана у новоградњи у Бањалуци у том периоду достигла је цифру од 437.892 КМ, а  ријеч је о некретнини од 154,5 квадратних метара. 

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић каже да је потпуно очекивано то што се најскупљи продати стан налази на Јахорини.

- Влада РС је посредством “Олимпијског центра Јахорина” у посљедње вријеме уложила знатна средства у инфраструктуру, нарочито ону скијашку, а ових дана завршава се и обнова пута од Пала до Јахорине. Све то направило је од Јахорине велико градилиште и озбиљан скијашки центар што је утицало на раст цијена некретнина и повећање потражње за истим - каже Ћосић.

Додаје да осим домаћих купаца, апартмане на Јахорини купују грађани Србије, Хрватске, Словеније, али и људи са ових простора који живе у Канади, Аустралији, САД.

- Најјефтинији апартмани на Јахорини коштају око 2.500 евра по квадрату, док у луксузно пословним објектима цијена апартмана достиже и 6.000 евра по квадрату - рекао је Ћосић и навео да је велика потражња и у Источном Сарајеву гдје је готово немогуће наћи завршен стан.  

И директор Агенције за некретнине “Ремакс” у Бањалуци Драган Милановић наводи да су велика улагања у Јахорину покренула грађевински сектор, а раст цијена погурала је и велика посјећеност туриста.

- Што се тиче урбаних средина Бањалука дефинитивно предњачи са цијенама. Најјефтинији квадрат стана у новоградњи кошта 2.600 КМ а најскупљи достиже 4.600 марака. Иза Бањалуке, највише цијене некретнина има Требиње због близине мора. Најскупља продата кућа од пола милиона КМ у Бијељини и није прескупа за Бањалуку у којој имамо више од 100 кућа с том цијеном - прича Милановић и додаје да се у административном центру Српске продају куће које коштају и по 2,5 милиона КМ. Он наводи да сам плац од 1.000 квадрата, у градској зони, без куће у Бањалуци кошта до милион марака. 

У бијељинској агенцији “Астра некретнине” кажу да је најскупља продата кућа у том граду вјероватно вишеспратница те лоцирана у ексклузивној зони. 

- У самом центру квадрат стана у новој градњи кошта и до 3.000 марака, а потражња је заиста велика, нарочито за малим становима који се продају као алва - рекли су у агенцији “Астра некретнине”.

Мала мјеста

Према подацима из Регистра цијена непокретности у Берковићима, Гацку, Калиновику, Крупи на Уни и Оштрој Луци у првих пола године није било трговине некретнинама.

- Нажалост, тржиште некретнина у Српској свело се на неколико градова, док се у малим мјестима не прометује много јер сви ти људи из унутрашњости станове купују у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини, Требињу и Приједору - рекао је Драган Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана