Најмање незапослених у Лакташима и Бањалуци

Марина Чигоја
Најмање незапослених у Лакташима и Бањалуци

Бањалука - Мјерама за побољшање пословног амбијента Лакташи, Бањалука, Источно Ново Сарајево, Гацко и Дервента успјели су да привуку инвеститоре и сврстају се у друштво пет локалних заједница са најмањом стопом незапослености у Српској.

Према подацима Завода за запошљавање РС, на крају марта ове године административна стопа незапослености у Лакташима износила је 22,9 одсто,  Бањалуци 23,3 одсто, Источном Новом Сарајеву 25,9 одсто, Гацку 25,9 одсто, а у Дервенти 26,3 одсто.

Начелник Лакташа Мирослав Коџоман, који је недавно изабран на ту позицију, каже да је запошљавање приоритет и нове општинске администрације.

- У наредном периоду треба да још више искористимо укрштање два аутопута у Лакташима. То је једна од наших предности у односу на остале општине, коју можемо искористити како бисмо отворили још већи број радних мјеста - казао је он и додао да су Лакташи вјероватно општина са највише страних фирми у БиХ.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић каже да је овај град први пут достигао предратни ниво запослености. Истакао је да је тај резултат плод низа мјера усмјерених на побољшање пословног амбијента и повећање запослености.

- Ове године смо из буџета издвојили око 700.000 КМ за подстицај запошљавања - казао је Гаврановић и додао да је у оквиру Центра за развој и унапређење села планирана линија од милион марака за подршку пољопривредним газдинствима.

Начелник Дервенте Милорад Симић каже да је ова општина за девет година из друштва неразвијених дошла до статуса развијене, што довољно говори о њиховом развоју.

- Ми не дајемо земљиште бесплатно, ми га дајемо повољно. Када је увођен порез на непокретности, ишли смо са стопом од 0,25 одсто и наишли на многе критике. Међутим, у посљедње двије године ту смо стопу смањили јер смо видјели да има простора за то и она сада износи 0,15, док су неке друге општине значајно повећавале тај намет - казао је Симић и додао да је Дервента од страних улагача највише привукла аустријских и италијанских фирми.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да се у овој општини налази значајан број институција, које позитивно утичу на стопу запослености. Према његовим ријечима, ову општину карактерише и повећан број новоотворених трговинских, занатских и услужних радњи.

- Клима за развој микробизниса у нашој општини је изузетно добра. Подржавамо оснивање малих трговинских, занатских и услужних радњи и сваке године њихов број се повећава - казао је Ћосић и додао да, без обзира на то, као и друге општине имају пред собом бројне проблеме и да постоје и људи који се налазе у стању социјалне угрожености.

За разлику од поменутих локалних заједница, највећу административну стопу незапослености, на крају марта, имале су општине Језеро са 83,7 одсто, Рудо 75,8 одсто, Крупа на Уни 73,4 одсто, Берковићи 68,6 одсто и Кнежево 66 одсто.

Наталитет

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић каже да ова општина, која спада у ред средње развијених, има двије значајне карактеристике - највећу стопу наталитета и највећи прилив становника у једну локалну заједницу у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана