Најављени четврти талас вируса корона помрсио планове становницима: На море у пет до 12

Јана Кезић
Најављени четврти талас вируса корона помрсио планове становницима: На море у пет до 12

БАЊАЛУКА - Иако је протеклих година за љетовања у постсезони због повољнијих цијена владало велико интересовање, пандемија је многе натјерала да планове кују на краће стазе, па се тако, како истичу у туристичким агенцијама, само ријетки распитују за одмор у септембру.

Како наводе, главни разлог за то је страх од најављеног четвртог таласа вируса корона и увођења рестриктивнијих мјера када је ријеч о преласку граница. Такође, грађани се углавном одлучују за ближе дестинације, за разлику од периода прије пандемије када је Грчка била међу најпопуларнијим љетовалиштима.

У градишкој агенцији “Сидро турс” кажу за “Глас Српске” да су аранжмани за август распродати, док се тек ријетки за сада одлучују за резервације љетовања у септембру.

- Највише људи је заинтересовано за хрватско приморје и није им проблем да ураде тест, ако се нису вакцинисали. Такође су популарне и Црна Гора и Албанија - казали су нам из ове агенције.

Како кажу, отказивања путовања до сада није било, одређена доза неизвјесности због вируса корона се осјети, а грађани долазе са питањима шта и како да раде у случају непредвиђених околности.

У требињској агенцији “Лукс травел” поручују да је четврти талас короне, који се све више помиње, помрсио планове становницима јер више не размишљају о даљим и атрактивнијим дестинацијама.

- Доста људи ужурбано планира одморе, због размишљања да ли ће бити уведене одређене забране и тешко се одлучују да резервишу путовања. Распитају се о понудама и онда обично кажу да ће размислити и све се заврши само на томе - кажу у овој агенцији, истичући албанско приморје као најтраженију понуду. Осим тога, кажу и да су цијене аранжмана кориговане.

- Вратили смо неке цијене из 2017. године - наводе из “Лукс травела”.

Туристички радници истичу да су прије пандемије на море у постсезони углавном одлазили старији грађани, али се и то промијенило.

- Они највише страхују од заразе па се ријетко одлучују на путовања. У доба пандемије људи резервишу у пет до 12. Највише 20 дана унапријед, све преко тога је не тако далека историја - наглашавају у агенцији “Динамик турс” у Бијељини.

И у бањалучким агенцијама потврђују да грађани са опрезом резервишу путовања.

- Било је отказивања, али су такви клијенти ипак ријеткост - рекли су у агенцији “Цептер паспорт”.

Једнодневни излети

Одређене туристичке агенције својим путницима нуде и занимљиве једнодневне излете, за које не треба много новца, нити тестови на корону. Једна од њих је приједорска туристичка агенција “Вуковић”, која сваке суботе нуди једнодневно путовање у Неум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана