Награђени најбољи волонтери: Људи са великим срцем

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА - Републичка награда за најбољег организатора волонтирања припала је Центру за дјецу, младе и породицу из Лакташа, а најбољи волонтери су Бањалучани Славко Савић и Николина Латиновић, Емилија Грумић из Прњавора, Марко Кнежевић из Лакташа и Анастасија Катић из Градишке, истакнуто је у Бањалуци на данашњој свечаности поводом 5. децембра - Међународног дана волонтера.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић истакла је да су волонтери људи са великим срцем, који остављају траг у друштву, те да је циљ награђивања најбољих у тој сфери промоција позитивних вриједности и оних који су спремни да помогну другима не очекујући никакву накнаду.

"Данас смо овдје да подржимо те људе, да дамо захвалнице и награде и признања онима који својим великим срцем и хуманим радом остављају траг код људи. Ми од новца живимо и новац нам треба, али није у њему све - за неке људе довољно је да им покуцате на врата и питате како су. То су ови људи овдје урадили, тачније њих пет и један организатор волонтирања", изјавила је Чабрићева новинарима у Бањалуци.

Чабрићева је навела да се награда за организатора волонтирања састоји од плакете и новчаног износа у висини од четири просјечне плате у Републици Српској за претходну годинну, а награда волонтерима - појединцима од медаље и новчаног износа у висини од двије просјечне плате у Српској претходну годину.

"Наставићемо овим стазама, даћемо потврду тим људима, а и свим другим који желе да учествују, да буду дио ове приче, да могу да се укључе у ову велику породицу која оставља траг међу људима. На крају приче, када се сабере и одузме, мислим да и остане то колико смо били вриједни и хумани и колико смо били људи", истакла је Чабрићева.

Извршни директор Центра за дјецу, младе и породицу из Лакташа Вања Илић истакла је да је ово признање прилика за крунисање и рада ове организације, али и свих волонтера.

"Посебно сам поносна на то што смо и претходне, а и ове године, имали волонтере године из нашег центра. Ове године смо имали велики број ангажмана и волонтерских програма", рекла је Илићева и напоменула да је разноврсност кроз програм волонтирања имала једну од значајних улога приликом награђивања.

Награђени Славко Савић истакао је да му је част бити награђен за најбољег волонтера у 2023. години у Републици Српској, будући да је конкуренција за ову награду увијек јака, али и узимајући у обзир чињеницу колико младих је у Српској активно у волонтерском раду и омладинском активизму уопште.

Савић је захвалио ресорном министарству што на овај начин показује волонтерима да прати њихов рад, да га вреднује и награђује.

"Ова награда свакако није главни мотив нашег рада, али је стимуланс за активније и ажурније дјеловање на том подручју", рекао је Савић, који сматра да би сваки друштвено одговоран члан друштва, поготово млади, требало да се ангажује у неку од организација у зависности од својих интересовања која дјелује са овим циљем и да заједно са уходаним волонтерима ради на просперитету Републике Српске.

Да волонтирање није узалуд утрошено вријеме сматра награђена Емилија Грумић, која је истакла да јој је награда за најбољег волонтера, иако је није очекивала, мотивација за даљи рад.

"Ни у једном моменту волонтирања или активизма нисам на то гледала као на обавезу или на нешто што ми је тешко", изјавила је Грумићева, која ужива у сваком моменту и, како каже, на себи је примијетила позитивне промјене, које су заправо бенефити волонтирања.

Према подацима Министарства, од 2012. године, када су додијељене прве награде, до сада се наградом за најбоље волонтере окитило 45 појединаца, а додијељено је и 12 награда за најбољег организатора волонтирања у Српској, док је неколико стотина волонтера и више од 20 удружења добило дипломе за посебан допринос развоју волонтирања.

Централној манифестацији обиљежавања Међународног дана волонтера, одржаној у Конференцијској сали Административног центра Владе Републике Српске, присуствовала је и министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић, као и изасланик предсједника Републике Соња Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана