Нафташи већ дигли цијене горива

nezavisne.com
Нафташи већ дигли цијене горива

Бањалука - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској већ је јуче поскупјело за пет фенинга усљед раста цијене сирове нафте на свјетском тржишту, која је достигла 70 долара по барелу.

"Важно је напоменути да су дистрибутери нафте и нафтних деривата у РС имали основ за повећање цијена за око 10 одсто, колико је од 2. јануара расла цијена сирове нафте на свјетском тржишту, али да су минимално повећали цијену горива на уштрб своје марже", образлаже Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори Републике Српске.

Наводи да је у питању усклађивање са цијенама сирове нафте на свјетском тржишту.

Ова вијест није обрадовала возаче, које тек очекује веће повећање цијена горива због акциза.

"Измијењени Закон о акцизама почиње с примјеном 1. фебруара, када ће цијена горива додатно бити повишена за 18 фенинга по литру, који иду директно држави", истакао је Берак.

Према ријечима Бећира Ченгића, члана Одбора Удружења нафташа Федерације БиХ, цијене горива у овом ентитету нису засад порасле, али ће поскупљење доћи с почетком сљедећег мјесеца.

И с неколико пумпи у ФБиХ тврде да до раста цијена засад није дошло.

Из Удружења за заштиту потрошача "Дон" Приједор наводе да су потрошачи немоћни кад су поскупљења у питању.

"Можемо једино да апелујемо на произвођаче и трговце да не користе тренутну ситуацију као изговор за раније поскупљење", наводи Зоран Петош, координатор за рад с потрошачима у овом удружењу.

Подсјећамо, Представнички дом БиХ 15. децембра усвојио је по хитном поступку сет закона о акцизама, којим се за 15 фенинга по литру горива повећава путарина те акцизе на биогорива и биотечности, а почеће се примјењивати од 1. фебруара.

У удружењима потрошача су убијеђени да ће доћи до ланчаног раста цијена.

"Не тако давно цијене горива су биле око 2,30 КМ по литру, а цијене хљеба и осталих намирница биле су исте као сада, па чак и ниже. Сигурно да произвођачи имају трошкове превоза и горива, али ако акциза расте за 15 фенинга плус ПДВ не могу то буквално преносити на цијене основних животних намирница", сматра Петош.

Како су нам рекли на бањалучким бензинским пумпама, цијене горива су скочиле за пет фенинга јуче ујутро и сада безоловно гориво, односно БМБ 98 кошта 2,09 КМ, а БМБ 95 1,94 КМ.

Цијена Еуродизела 4 је 1,94 КМ по литру, док Еуродизел 5 кошта 1,96 КМ.

Нова цијена плина износи 0,85 КМ по литри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана