Нафташи у Српској траже веће марже

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Нафтни дистрибутери у Републици Српској сматрају да Влада Републике Српске треба да им дозволи повећање зараде минимално за 5 до 10 фенинга по литру продатог горива на бензинским пумпама.

Наиме, како је рекао Ђорђе Савић, предсједник Групације за промет нафтним дериватима при Привредној комори РС , Влада Српске треба да повећа маржу са 25 фенинга по литру на минимално 30 до 35 фенинга како би могли живјети као што су живјели прије четири године.

"Неко паметан је сјео и прије неколико година израчунао да је нама довољно 25 фенинга за функционисање. Јасно је да је сада нама тих 25 фенинга знатно мање него када је Уредба донесена, јер су сви трошкови порасли", објашњава Савић и истиче да им садашња маржа никако не одговора, те додаје да није упознат у којем смјеру Влада РС има намјеру да промијени Уредбу о ограниченој маржи.

"Надамо се да нова Уредба о ограниченим маржама на промет нафтним дериватима не би требала да доведе до смањена марже", појаснио је Савић за "Независне новине".

Истиче да  бензинске пумпе у Српској полако подижу цијене бензина и дизела,  те да ће да  коштају до 2,75 КМ.

У РС је од 1. априла 2021. године на снази Уредба о ограниченој маржи на промет нафтним дериватима и то у износу на максимално шест фенинга у велепродаји и на највише 25 фенинга у малопродаји.

Влада Српске на претпосљедњој сједници проширила је листу прехрамбених производа на које је ограничила маржу трговцима и увела маржу на промет лијековима, а Денис Шулић, министар трговине и туризма РС изјавио је да у том ресору припремају и нову уредбу о ограниченим маржама на промет нафтним дериватима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана