На весељима само храна са етикетом

Данијела Бајић
На весељима само храна са етикетом

БАЊАЛУКА - Свечани салони широм Српске у идућем периоду биће под строгим надзором инспектора, а између осталог под лупом је рад на црно, као и набавка хране и пића која се служи гостима.

Да у овој области влада хаос свједоче подаци да су лани у више од 60 одсто контролисаних свечаних салона утврђене неправилности, углавном због неиздавања рачуна, договарања послова без уговора, непосједовања евиденције и доказа о поријеклу робе и хране.

Министар трговине и туризма РС Денис Шулић рекао је за “Глас Српске” да ће, са циљем борбе против сиве економије у том сектору и обезбјеђивања квалитетније услуге, од свих власника свечаних салона тражити да храна и пиће морају имати декларацију.

- Осим тога, у свечаним салонима сваки радник ће морати да буде пријављен, откуцани реални рачуни за услуге на основу којих ће платити обавезе према држави. С друге стране, желимо да заштитимо салоне који раде регуларно од оних који услугу пружају на “дивље” - рекао је Шулић.

Додао је да је током прошле године инспекција издала 38 прекршајних налога укупне вриједности 58.600 марака.

- Ако свака торта мора да има декларацију, зашто то не би био случај и са печењем, сиром и другим прехрамбеним производима који се послужују гостима. Сва та храна и пиће мораће имати декларацију, да се зна одакле је дошла. То не значи да храна строго мора бити од неке фирме или из маркета. Може се набавити и на регистрованом пољопривредном газдинству, гдје ће сигурно проћи додатне контроле и анализе - казао је Шулић.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” и власник свадбених салона “Европа” и “Атеље 202” из Прњавора Драган Милијаш казао је да они који на црно организују прославе отимају хљеб из уста онима који све раде по закону, чему би што прије требало стати у крај.

- Сезона свадби и других прослава само што није почела.

Међутим, све је мање посла, јер због инфлације и скока цијена младенци се све више одлучују на “дивље” прославе, на примјер под шатором, гдје могу набавити храну и пиће одакле хоће.

Цијена столице са храном и пићем у регистрованим салонима на подручју овог града креће се од 55 марака па навише - казао је Милијаш.

Додао је да им проблем представљају неусаглашени прописи, због чега сваки инспектор другачије тумачи закон.

Да би и у ову област требало што прије увести реда сагласан је и замјеник предсједника Управног одбора “Хореке” Горан Куртиновић. Он је рекао да ће идуће седмице разговарати са ресорним министром и представницима Инспектората РС како би изнијели своје захтјеве и проблеме.

 - Власници свечаних салона подржавају увођење реда у овај сектор, само да обавезе свих буду прецизно дефинисане, а да се не дешавају паушалне контроле - казао је Куртиновић.    

 Радници

Горан Куртиновић је истакао како је немогуће да свечани салони пријављују све раднике, јер има људи који, поред редовног посла, долазе и конобаришу да зараде марку више.

- Генерално у данашње вријеме није лако ни власницима ових салона који све теже долазе до радника који ће одрадити неку прославу. Ми сви једва чекамо да чујемо приједлог како да пријавимо радника који ради по свега неколико часова четири дана мјесечно - казао је Куртиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана