На путевима упола мање погинулих

Драгана Орловић
На путевима упола мање погинулих

Бањалука - На путевима у Републици Српској ове године погинуло је 28 људи, што је за 50 одсто мање страдалих у саобраћајним несрећама у односу на исти период лани, а надлежни поручују да ће низом мјера настојати да до 2020. године додатно смање ове црне статистике.

Из Агенције за безбједност саобраћаја РС истичу да већ има помака и да је ове године и укупан број саобраћајних несрећа смањен за око шест одсто.

Директор ове агенције Милија Радовић је казао да се нада да ће до краја године имати резултате у складу са Стратегијом безбједности саобраћаја, којом је предвиђено да се стане у крај трагичним саобраћајним несрећама.

- Очекујемо да ће до 2022. године бити преполовљен број погинулих и тешко повријеђених, као и трошкови саобраћајних несрећа у РС - казао је Радовић.

Према његовим ријечима на мање страдалих у саобраћајним несрећама позитивно је утицао и нови Закон о безбједности саобраћаја, који предвиђа високе казне.

- Учесници у саобраћају више поштују прописе, вежу појасеве и поштују ограничења брзине - рекао је Радовић.

Најопаснији путни правац у Републици Српској и даље је дионица М-16 Карановац - Црна Ријека, на којој се лани десило седам саобраћајних несрећа, у којима је погинуло деветоро људи.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, на овој најсмртоноснијој дионици, која је на излазу из Бањалуке према Јајцу, десеторо људи је задобило тешке, а 26 лакше тјелесне повреде. Цијели овај путни правац опасан је за учеснике у саобраћају, а прије десетак дана су са пута у Јајцу три младића возилом слетјела у ријеку Врбас.

На другом мјесту по опасности је магистрални пут М-16 Клашнице - Прњавор, на којем је лани животе изгубило четворо људи, а девет их је тешко повријеђено. Црни биланс је настављен и ове године, а средином маја у мјесту Друговићи погинуле су двије дјевојке.

Кобних несрећа је било и на путном правцу Коњевић Поље - Милићи, гдје је троје људи страдало, а 16 теже повријеђено.

- Од јануара до априла ове године највећи број саобраћајних несрећа са смртно страдалима био је на подручју полицијских управа Добој и Бањалука - рекли су у МУП-у РС.

Опрема

Члан Савјета за безбједност саобраћаја РС Крсто Липовац нагласио је да Српска није реализовала све што је предвиђено Стратегијом безбједности саобраћаја, иако је стање знатно боље него лани.

- Веома је важно да буде набављена савремена опрема за контролу безбједности саобраћаја. То су мобилни и стационарни радари за аутоматску и једноставну детекцију саобраћајних прекршаја - сматра Липовац.

*Дионице на којима је лани евидентирано највише саобраћајних несрећа са страдалима

Карановац - Црна Ријека

Клашнице 1 - Прњавор

Коњевић Поље - Милићи

Градишка - Н. Топола

1 Г. Вијака 1 - Дервента

Подновље - Шешлије

Црквина - Модрича

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана