На провјери дипломе 86 наставника са дипломом универзитета у Брчком

Драгана Келеч
На провјери дипломе 86 наставника са дипломом универзитета у Брчком

Бањалука - У основним школама у Српској запослено је 68, а у средњим 18 наставника математике и информатике који су преко ноћи добили дипломе на приватним универзитетима у Брчком због чега Унија студената РС хитно тражи да се заустави запошљавање кадра са дипломама тих факултета.

У Министарству просвјете и културе РС казали су да су дипломе на провјери.

Потпредсједник Уније студената РС Предраг Говедарица и нагласио да је ријеч о студентима који су дипломирали на Интернационалном и Европском универзитету у Брчком и да су захтјев за заустављање њиховог запошљавања у школама упутили Министарству просвјете и културе РС.

- Недопустиво је да наставнике математике који су најдефицитарнији кадар у Српској, замјењују људи који су дипломе добили на сумњив начин за само неколико мјесеци - истакао је Говедарица.

Просвјетна инспекција из РС нема ингеренцију да контролише високошколске установе у Брчко дистрикту, али зато Влада РС, како је истакао Говедарица, може да забрани њихово запошљавање у школама.

- Плашимо се да има и више од ових 86 наставника у школама у РС који су добили дипломе на сумњив начин у Брчком. Због тога захтијевамо од министарства хитну и детаљну анализу, те забрану запошљавања оваквог кадра јер то озбиљно урушава образовни систем - нагласио је Говедарица.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија рекао је да су упознати са овим проблемом и да су први упутили иницијативу Одјељењу за високо образовање Брчко дистрикта да се њихова валидност провјерава.

- Тачно је да има више од 80 наставника у школама у РС са дипломом са приватних универзитета у Брчком. Они предају математику, информатику и техничко образовање. Њихове дипломе су на провјери и ми даље не можемо. Ту је сада потребна судска пресуда, која ће да каже да ли су оне валидне или не - истакао је Мутабџија.

Каже да је упознат са тим да су спорне дипломе стицане на начин који није одговарао статуту тих универзитета.

- Дипломе су добијане за само шест мјесеци, иако су њихови власници по статуту универзитета требало је да иду на студиј годину по годину. Међутим, ми немамо ингеренције у Брчко дистрикту, нити можемо законски да забранимо запошљавање дипломаца са високошколских установа у БиХ - рекао је Мутабџија и додао да запошљавање власника тих диплома могу забранити једино ако суд у Брчком донесе одлуку да дипломе нису валидне.

Пољић

Шеф Одјељења за високо образовање Брчко дистрикта Момчило Пољић рекао је да је 11. јануара 2014. године Интернационалном универзитету привремено истекла лиценца за рад и да до сада није продужена. Нагласио је да је у току провјера валидности свих диплома са тог и са Европског универзитета.

- Брчко није једино спорно. И у РС је отворено више приватних факултета који издају такве дипломе него у Њемачкој - истакао је Пољић и додао да су и поједини министри купили дипломе са спорних факултета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана