На поправном завршило 638 возача

Данијела Бајић
На поправном завршило 638 возача

БАЊАЛУКА – Да возачи у Српској, упркос новчаним и другим казнама, игноришу саобраћајне прописе ризикујући своје и туђе животе, свједоче подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС према којима је лани на поновно предавање о саобраћајним прописима послато 638 власника возачких дозвола, што је за 101 више у односу на годину раније.

Возача који су упућени на поновно предавање о саобраћајним прописима не мањка ни ове године, а према ријечима начелнице Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирне Миљановић до 7. априла на подручју Српске запримљене су 152 пријаве.

- Возач се упућује на предавања о саобраћајним прописима уколико у року од једне године од стицања првог казненог бода буде одређено седам казнених бодова. Возачу који у периоду од 30 дана од дана пријема позива не достави попуњену пријаву и доказ о уплати за трошкове предавања, надлежни орган код којег се води у евиденцији возача рјешењем привремено одузима возачку дозволу док не достави потврду о одслушаном предавању - објаснила је Миљановићева.

Додала је да уколико возач у предвиђеном року достави пријаву и доказ о уплати за трошкове предавања, а не одазове се на предавање или не одслуша предвиђен број наставних часова, такође ће му привремено бити одузета возачка дозвола која ће бити враћена након што достави доказ о одслушаном предавању.

- Возачу којем је у периоду праћења од једне године одређено десет казнених бодова, орган код којег се води у евиденцији рјешењем привремено одузима возачку дозволу на период од 30 дана и упућује му позив са прилогом пријаве за провјеру познавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима - истакла је Миљановићева.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је за “Глас” да појединци, упркос чињеници да због игнорисања прописа могу поново завршити на предавањима о саобраћајним прописима, не маре за правила понашања током вожње.

- Ова мјера је добра за возаче који учестало крше прописе да се додатно едукују и кроз ту обавезу преиспитају своје ставове. Сматрам да учестала кршења прописа нису узрок незнања него да то свјесно раде – казао је Радовић.

Према ријечима члана Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленка Јаћимовића очигледно је да одређени проблеми постоје и након полагања возачког испита.

- Свако ново слушање предавања и полагање изискује додатно вријеме и новац, посебно ако се узму у обзир они који су тек положили – казао је Јаћимовић који је и власник ауто-школе “Мир” у Бањалуци.

Он каже да се прошле године у ауто-школу јавило двадесетак таквих возача.

- Имали смо возача којем је два пута поништена возачка дозвола због кршења прописа - рекао је Јаћимовић.

Према његовим ријечима, ова заштитна мјера за возача који у одређеном периоду скупи седам казнених бодова, а почетник четири, је престрога, јер ако се, како каже, само узме у обзир да један појас или слово “П” носи бод, то је превише.

Дом народа Парламента БиХ данас би, између осталог, требало да размотри приједлоге закона о допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, међу којима је и увођење казненог бода за непрописно паркирање, односно на мјесту предвиђеном за паркирање лица са инвалидитетом.

Надзор

Мирна Миљановић је објаснила да уколико је возачу у периоду праћења од једне године од дана стицања првог казненог бода одређено десет казнених бодова, он је под праћењем још годину, па уколико заради поново десет казнених бодова орган код којег се води у евиденцији рјешењем му привремено одузима возачку дозволу на период од 60 дана. Потом се возачу упућује позив са прилогом пријаве за провјеру познавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима.

- Уколико се послије истека двије године возачу одреди поново седам или десет казнених бодова, према њему се поступа као да је први пут стекао казнене бодове по описаном поступку за прву и другу годину праћења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана