На Луштици уловљена још једна отровна врста рибе

Танјуг
Foto: Вечерњи Лист

ПОДГОРИЦА/ЗАГРЕБ - У црногорском дијелу Јадрана , на Луштици, уловљена је још једна отровна врста рибе, а овог пута је ријеч о инвазивној ватрењачи (Птероис милес), пише данас загребачки Вечерњи лист.

“Управо је уловљена још једна инвазивна ватрењача у нашем мору. Уловио ју је Вања Калезић на Луштици у Црној Гори, улов ће бити пријављен њиховом Институту у Котору. Моја прогноза је да ћемо ово љето имати најмање десет оваквих дојава на подручју јужног Јадрана, а можда и средњег. Све улове је потребно дојавити научницима”, написао је Петар Угарковић са Института за рибарство и океанографију  на Фејбук страници “Живи свет Јадранског мора”.

Према писању портала Отворено море, ватрењача, односно риба лав или риба паун, је инвазивна индо-пацифичка врста која је позната по штетности за локалне екосистеме.  Озлоглашена је због своје издашне исхране аутохтоним рибљим врстама, те брзог ширења на колонизираним подручјима Средоземља. 

Све бодље на тијелу су отровне те се код убода јавља изузетно јака бол, а могући су и озбиљнији симптоми па се у случају убода препоручује посјета љекару.  Из тог разлога овој риби треба приступити с опрезом, а посебно у случају улова током риболова.

Први пут ова риба је уловљена у Јадранском мору 2019. године а најсјевернији налаз је био код Виса 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана