На друмовима сваког дана 55 возила више

Данијела Бајић
На друмовима сваког дана 55 возила више

БАЊАЛУКА - Да је аутомобил постао потреба, а не луксуз најбоље потврђује чињеница да је лани регистровано 20.000 возила више у односу на годину раније, што значи да је сваког дана током 2019. године на друмовима Српске било 55 нових четвороточкаша и теретњака.

Показао је то податак Министарства унутрашњих послова (МУП) РС према чијој евиденцији је лани у Српској регистровано укупно 411.439 возила, док је годину раније било њих 391.515. У МУП-у истичу да је највише возила регистровано у Бањалуци и то 76.697, од чега је више од 80 одсто аутомобила.

- На листи градова са највише возила друго мјесто заузима Бијељина са 39.353 регистрована возила. Треће мјесто заузео је Приједор чијим друмовима готово свакодневно крстари 24.818 возила, за скоро 4.000 више него у Добоју - истакли су у МУП-у.

Према подацима МУП-а, просјечна старост свих возила је 20 година, односно 2000. година производње, док је за аутомобиле 2001.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да ће број регистрованих возила у Српској засигурно и даље расти, али да је озбиљан проблем старосна структура возила, јер је возни парк у Српској све старији и лошији.

- Ако се у обзир узме просјечна година старости, онда је пола возила у Српској старије од 25 година. Тај фактор значајно утиче на безбједност у саобраћају, од кочница до система за управљање у возилу - рекао је Радовић.

Додао је да старија возила немају друге активне системе безбједности саобраћаја, попут ЕСП-а који омогућава да возило стабилније прође кроз кривину. У Српској велики број возила, како каже, још нема ни АБС систем кочења, док су ваздушни јастуци скоро мисаона именица.

- С обзиром на то да је на путевима Српске свакодневно присутан велики број возила, посебно у вријеме празника, апелујемо на становнике да за градску вожњу, гдје је организован јавни превоз, што мање користе аутомобиле - казао је Радовић.

Додао је да ће на тај начин, између осталог, бити смањени загађење животне средине и број саобраћајних несрећа.

Да породице често имају по два, три аутомобила, најбоље свједоче све веће гужве у саобраћају на улицама градова. Економиста Зоран Павловић каже да је аутомобил нешто без чега се данас готово не може замислити живот.

- Становници посљедњу марку дају на аутомобиле, јер живимо у таквом времену гдје је брзина неопходна. Међутим, становници Бањалуке, за разлику од многих других у Српској, имају могућност да за градску вожњу користе јавни превоз, који је сигурно и исплативији - казао је Павловић.

Бањалучанка Јелица Бекић каже да аутомобил свакодневно користи.

- Такво је вријеме дошло да из аутомобила не излазим, а у мојој породици свако има возило - казала је Бекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана