Могуће појефтињење регистрације возила у Српској

Анита Јанковић-Речевић
Могуће појефтињење регистрације возила у Српској

Бањалука - Власнике четвороточкаша у Српској до краја године могло би обрадовати смањење трошкова за регистрацију возила, јер из Агенције за осигурање РС најављују могући пад цијена полисе.

У овој агенцији истичу да ће у посљедњем кварталу ове године анализирати статистичке податке о тренутним премијама осигурања од одговорности за моторна возила, након чега ће донијети одлуку о могућој корекцији цијена.

Како наводе у агенцији, предмет анализе биће и ефекти прошлогодишњег смањења премије на финансијски положај и тржишно понашање осигуравајућих кућа, као и утицај смањења премија на атрактивност укупног тржишта осигурања у РС, имајући у виду успоравање тренда раста и повећање броја тржишних учесника.

- Уколико се покаже оправданим, ново смањење премије могуће је до краја ове године - рекао је директор Агенције Славен Дујаковић.

Он је истакао да просјечна премија осигурања од ауто-одговорности у Српској ове године износи 271 КМ, што је, како каже, и даље високо у поређењу са просјечном премијом у земљама сличног економског развоја, као што су Србија, Црна Гора и Македонија.

- Просјечна премија је лани износила 284 КМ и агенција је у септембру прошле године смањила премију за десет одсто. Наведеном појефтињењу премија, првом након 15 година, претходило је опсежно прикупљање података и детаљна анализа - казао је Дујаковић.

Додао је да усклађивање премија осигурања представља припрему осигуравајућих друштва за либерализацију цијена, наводећи да су од самог смањење премија корист имали и грађани и привредни субјекти у Српској.

С друге стране, предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже да нема простора за додатна појефтињења.

- Очекујемо ускоро састанак са представницима Агенције за осигурање о тој теми. Ми смо разматрали ту могућност и закључили да то није могуће. Прошлогодишњим смањењем премије осигуравајуће куће из РС су стављене у неравноправан положај у односу на друштва из ФБиХ - казао је Дурмић и додао да су трошкови за исплату одштетних захтјева из године у годину све већи, истичући да ће се тај тренд наставити и у будућности. 

 

271 КМ
просјечна премија 
ове године

284 КМ
просјечна премија 
прошле године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана