Мљекари и ратари имају већу подршку

Милијана Латиновић
Мљекари и ратари имају већу подршку

Бањалука - Узгој коња, пилића, гљива или органска производња биљака, много су исплативији у Републици Српској, гдје пољопривредници добијају подстицаје за ову врсту производње, што у ФБиХ није случај.

Анализа коју је спровело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС показала је да Српска предњачи када је ријеч о подстицајима за биљну производњу и производњу млијека.

- За подршку биљној производњи издвајамо 16,7 милиона, док је у ФБиХ тај износ 10,3 милиона КМ, а премија за млијеко износи 0,30 КМ и за два фенинга је већа него у другом ентитету - рекли су у Министарству.

Иако су подстицаји за производњу пшенице за просјечан принос до четири тоне по хектару приближно једнаки у оба ентитета и крећу се од 510 до 550 КМ по хектару, РС и у том сегменту иде корак напријед, јер обезбјеђује премију по килограму пшенице од 0,05 КМ.

Анализа Министарства показује да се већом подршком у ФБиХ могу похвалити једино у области сточарске производње, за шта се издваја око 50 милиона, док је тај износ у РС 33,5 милиона КМ.

- Аграрни буџет у Српској лани је износио 60, док је у ФБиХ за 5,8 милиона КМ био већи. Међутим треба имати у виду да се код нас тај износ дијели на мањи број газдинстава која добијају по 1.714 марака, док у другом ентитету газдинства добијају по 1.462 КМ - истакли су у Министарству.

Истичу да је подршка дугорочним улагањима и по обиму и по износу значајнија у РС него у ФБиХ.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић каже да је мљекарство стратешка грана за развој пољопривреде, па не чуди што је и премија за млијеко у Српској већа него у ФБиХ.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да се у РС много више парцела обрађује него у другом ентитету, те да би премије за воће и поврће требало да буду веће. 

Секретар Удружења пољопривредника Кантона Сарајево Сеад Јелеч каже да је очигледно да је власт у РС препознала значај пољопривредне производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана