Млијеко из ЕУ гуши домаћу производњу

Марина Чигоја
Млијеко из ЕУ гуши домаћу производњу

Бањалука - Пољопривредни произвођачи у РС упутили су јуче представницима власти БиХ и ентитета иницијативу за увођење прелевмана приликом увоза млијека, а уколико то не буде учињено, идуће сриједе блокираће све царинске терминале.

Увођење прелевмана донијело би додатне дажбине за увознике, што би поскупјело увозно млијеко, а домаће би било конкурентније на тржишту.

Предсједник Скупштине Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Остоја Николић рекао је да су принуђени да траже увођење прелевмана, с обзиром на то да је у посљедње вријеме повећан увоз млијека у БиХ из ЕУ, који пријети да угуши домаћу производњу.

- Ми не можемо бити конкурентни увозном млијеку, јер ЕУ даје велике подстицаје својим фармерима за млијеко које иде у извоз. Затражили смо да до петка буде заказан састанак представника власти са нашим преговарачким тимом, на којем ће и они затражити хитно увођење прелевмана, јер је то једини начин да се заштити домаћа производња. Уколико не дође до договора о увођењу прелевмана, у идућу сриједу ћемо блокирати све царинске терминале у БиХ - казао је Николић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да у БиХ долази већа количина субвенционисаног млијека из ЕУ, јер оно због санкција не може да буде извезено у Русију. ...

 

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана