Млијеко из БиХ на европским трпезама

Марина Чигоја
Млијеко из БиХ на европским трпезама

Бањалука - Четири мљекаре из БиХ од данас могу извозити своје производе на тржиште Европске уније које је за домаће произвођаче до сада било недоступно.

Дозволу за извоз термички обрађеног млијека и млијечних производа на захтјевно тржиште ЕУ добиле су четири мљекаре из БиХ и то "Млијекопродукт" из Козарске Дубице, "Милкос" из Сарајева, "Мегле" из Бихаћа и "Мљекара Ливно" из Ливна.

Посебан значај за домаће мљекаре имаће поновно отварање тржишта Хрватске које је за њих било једно од најважнијих, а на које нису могли извозити у протекле двије године, односно од када је та земља ушла у ЕУ. Поред тржишта ЕУ, произвођачи из БиХ ће сада моћи пласирати своје производе и у друге земље, као што су Турска и Русија, које су им до сада биле недоступне, јер нису могли пролазити кроз ЕУ.

Из мљекаре "Млијекопродукт" јуче су поручили да ће први камион са испоруком млијека и млијечних производа за тржиште ЕУ бити на граници до краја мјесеца и да су тренутно у току припреме за почетак извоза.

- "Млијекопродукт" почиње извоз млијека на тржиште ЕУ до краја овог мјесеца, а за почетак ријеч је о тржишту Хрватске. Будући да већ двије године нисмо извозили млијеко на ово тржиште, тешко је дати прецизан податак о количинама у овој почетној фази, које сигурно неће бити на нивоу прије забране извоза - казали су у овој мљекари.

"Млијекопродукт" откупљује млијеко од око 2.000 произвођача из свих дијелова Републике Српске.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимир Усорац каже да мљекаре нису повећале откуп од произвођача, али да се то не може одмах ни очекивати. Он је објаснио да ће сигурно бити потребно неко вријеме да се оне врате на хрватско тржиште или "пробију" на тржишта других земаља ЕУ.

- За сада неће бити значајног повећања откупа, јер мљекаре тек морају вратити тржише које смо некада имали, попут хрватског, а онда и уговарати друга тржишта - рекао је Усорац.

Он је истакао да ће домаћи произвођачи имати велики проблем да се наметну на тржишту ЕУ, прије свега, због велике помоћи коју ЕУ даје својим произвођачима и на тај начин снижава цијене млијека.

- У таквом односу снага тешко можемо бити конкуренција европским произвођачима, али и поред тога, мислим да ћемо квалитетом успјети да се изборимо за одређен дио европског тржишта. Неће то, наравно, ићи тако брзо и лако, али вјерујем да ћемо успјети - казао је Усорац.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба казао је да је пред БиХ још много посла како дозвола за извоз не би била угрожена. Прије свега, потребно је да буду усвојене измјене Закона о ветеринарству, Закона о храни и Закона о пољопривреди и руралном развоју, јер је тако наведено у нашем акционом плану који је одобрила Европска комисија.

- Имамо обавезу да те законе усвојимо и то ће ЕК и провјерити идуће године. Ако обавезе које смо преузели не буду испуњене, то би било катастрофално, али надам се да ћемо успјети - казао је Калаба.

" Мања производња

Владимир Усорац је истакао да је због велике суше ове године смањена производња млијека у РС и да је то велики проблем.

- Не само да је смањена производња, него ми сваки мјесец губимо између 100 и 200 произвођача млијека који у оваквим условима једноставно не могу опстати - рекао је Усорац.

Мљекаре које ће моћи извозити у ЕУ

- "Млијекопродукт" Козарска Дубица

"Милкос" Сарајево

 "Мегле" Бихаћ

"Мљекара Ливно" Ливно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана