Млади и незапослени први у колони да напусте БиХ

Маријана Миљић
Млади и незапослени први у колони да напусте БиХ

Бањалука - Нешто мање од половине становника БиХ, међу којима предњаче млади до 30 година, размишља о одласку из земље, а главни разлози за паковање кофера су немогућност запошљавања и лоша економска ситуација.

Ова слика о БиХ представљена је у истраживању агенције "Прајм комуникејшн", које је спроведено од 5. до 15. априла ове године. Истраживање је реализовано методом интервјуа "лицем у лице", на основу унапријед припремљеног упитника и на узорку од 1.500 испитаника.

Према резултатима истраживања, о одласку из БиХ размишља 42,3 одсто становника, док нешто више њих - 51,5 одсто не жели да оде у иностранство. Најмање је оних који се не могу одлучити о овом питању и то свега 6,2 одсто.

Када се ствари сагледају са аспекта националне структуре, о напуштању БиХ највише размишљају Хрвати и то њих 53,5 одсто, док су на другом мјесту Срби са процентом од 41,6 одсто. Трећу позицију заузели су Бошњаци међу којима је 39 одсто оних који желе да напусте земљу.

Највише грађана, њих 35,4 одсто, кофере би спаковало и отишло, јер се не могу запослити, док је други разлог жеље за одласком лоша економска ситуација због које би БиХ напустило 31,8 одсто испитаника.

Када је ријеч о старосној структури, "збогом" овој земљи спремно је да каже чак 64,6 одсто младих од 18 до 29 година. Међу испитаницима који имају од 30 до 44 године за одлазак у иностранство изјаснило се 53,2 одсто. Најмање о напуштању БиХ размишљају они старији од 60 година и то свега њих 9,4 одсто.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Предраг Дудуковић каже да ово истраживање показује стварно стање о одливу домаћег становништва о којем се годинама само прича, а ништа не ради да буде заустављено.

- Незапосленост је сигурно главни разлог одласка, што се и овдје показало. Људи једноставно не виде перспективу за останак. Највише одлазе млади који треба да граде каријеру, а на домаћем тржишту се не могу запослити - нагласио је Дудуковић и додао да и они који оду у иностранство нису ријешили све своје проблеме.

- Сви који спакују кофере морају да буду свјесни да не иду у обећане земље. Ни тамо плате нису више толико високе, а и наши људи у иностранству не могу добити тако лако добро плаћене послове. У томе само ријетки успију. Али је у сваком случају многима у иностранству боље него у фирмама у БиХ - казао је Дудуковић.

Рјешење

Предраг Дудуковић упозорава да због сталног одласка радника фирмама у БиХ недостаје одређених стручњака.

- Људи одлазе због ниских плата у реалном сектору. Да би се та ситуација промијенила потребно је растеретити привреду. Једино на тај начин стекли би се услови и за повећање плата у привреди и могућност задржавања становништва - казао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана