Милионске казне због лова у мутном и грешке радника

Анита Јанковић Речевић
Милионске казне због лова у мутном и грешке радника

БАЊАЛУКА - Угоститељи, трговци и други привредни субјекти у систему фискализације кажњени су лани с 5,4 милиона марака јер нису издавали фискалне рачуне, а послодавци истичу да осим оних који лове у мутном и избјегавају порез, дио кривице за папрене казне сносе и радници који немају никакве одговорности, што треба промијенити.

У Пореској управи Републике Српске кажу за “Глас” да су инспектори прошле године извршили 3.336 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те су због утврђених неправилности издали 1.495 прекршајних налога на укупан износ казни од 5,477 милиона марака.

- Истовремено, за 22 пореска обвезника изречене су мјере привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 или 30 дана. Број контрола и износ изречених казни лани је био већи у односу на 2021. годину - рекли су у Пореској управи Српске.

Истакли су да је у дјелатностима трговине и угоститељства утврђено највише неправилности приликом контрола издавања рачуна.

- И у наредном периоду наставићемо с контролама широм Српске те позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе, своју добит граде на пружању квалитетнијих услуга, у законским оквирима и фер тржишној утакмици, а не на избјегавању пореских обавеза. Позивамо и грађане да пријаве случајеве неиздавања фискалних рачуна на нашу и-мејл адресу [email protected]  - навели су у Пореској управи и додали да њихов циљ није кажњавање привредника већ стварање лојалне конкуренције, односно да сви у Српској послују под истим условима.

Издавање рачуна свакодневно је и под лупом Републичке тржишне инспекције која је лани у оквиру редовних инспекцијских контрола у 340 случајева утврдила да рачун није издат потрошачу.

- Такође, у протеклој години у оквиру посебних акција извршено је 169 контрола издавања рачуна које су у највећем броју реализоване у угоститељским објектима. У 100 случајева утврђене су неправилности и изречене казне у износу од око 100.000 КМ - рекли су у Инспекторату РС.

Додали су да објекти који се баве прометом прехрамбене и непрехрамбене робе, као што су продавнице мјешовите робе те текстила и конфекције најчешће избјегавају да уредно издају рачун потрошачу, као и  бифеи, кафићи, роштиљнице и други угоститељски објекти.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић каже за “Глас Српске” да је издавање фискалних рачуна неупитна законска обавеза и да ту мора постојати нулта стопа толеранције.

- Проблем се може посматрати из два угла. Први је да поједини послодавци свјесно избјегавају издавање рачуна како би остварили одређену корист која није опорезива. Други су несавјесни радници који не издају рачуне, а послодавац мора платити казну због пропуста запосленог који нема никакву одговорност по том питању. Имамо бројне притужбе послодаваца које муче проблеми тог типа јер не могу нон-стоп контролисати радника - прича Куртиновић и додаје да ће удружење инсистирати да се на неки начин дефинише и одговорност радника за прекршај неиздавања рачуна.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић каже за “Глас” да нема продавца који не издаје рачуне уопште, већ да су у питању спорадични случајеви.

- Деси се да  трговац за понеки продати производ купцу не изда рачун, али то је посљедица инвазије трговинских центара који су преснабдјевени робом и због којих мање трговине одумиру. У таквој тржишној утакмици они мали, како би се спасили и остварили колику-толику зараду, ту и тамо потрошачу не издају рачун - казао је Марјановић. 

Ригорозне мјере

Горан Куртиновић сматра да је казнена политика у Српској када је у питању неиздавање фискалних рачуна преоштра.

- Казне су веома ригорозне. За први прекршај казна износи 4.000 марака, а сваким сљедећим поновљеним прекршајем износ изречене казне се удуплава. То нису нимало мала средства и ником се не исплати неиздавање рачуна - рекао је Куртиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана