Милионима за сушу крпе дугове

Анита Јанковић-Речевић
Милионима за сушу крпе дугове

Бањалука - Пољопривредни произвођачи из РС новац од подстицаја који ће им уплати Влада за санацију штете од суше, искористиће за покривање старих дугова, а ако нешто и остане послужиће за припрему јесење сјетве, док о капиталним инвестицијама ни не размишљају.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је Влада Српске исплатила аграру све подстицаје за прошлу годину, а уплатом најављених 11 милиона КМ до краја августа биће исплаћено око 50 одсто аграрног буџета за ову годину.  Агенција за аграрна плаћања у посљедња два дана на рачуне пољопривредника већ је уплатила око 5,9 милиона марака.

- То ће значајно помоћи пољопривредницима у санацији штета од суше - истакли су у Министарству пољопривреде и додали да ће за превазилажење проблема насталих временским непогодама, Влада додатно усмјери пет милиона КМ из средстава од клириншког дуга за капитална улагања,  те додатних пет милиона КМ из Фонда солидарности, као подршку јесењој сјетви.

- Очекује се и додатних десет милиона КМ, који треба да се усмјере у пољопривреду, а зависе од усвајања Закона о акцизама - рекли су у Министарству.

Предсједник пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да је ситуација у аграру таква да пољопривредници добијени новац могу искористити само за враћање старих дугова.

- Већина нас ће измирити дугове од прољећне сјетве, а они паметнији ће новац уложити у набавку хране за стоку која се још увијек може купити по нижим цијенама. Ако нешто остане, иће за јесењу сјетву - рекао је Усорац поздравивши одлуку Влада да помогне припрему јесење сјетве за пет милиона КМ.

Предсједник Удружења села Семберије Бошко Радић каже да пред пољопривредницима није много избора кад је у питању потрошња пристиглих подстицаја. 

- Не можемо улагати у осигурање, јер нема осигуравајуће куће која хоће осигурати усјеве од суше. За наводњавање немамо пара, тако да тај новац само може послужити за текуће трошкове - навео је Радић.

Пољопровредник из Лијевча поља Душко Бањац истиче да је ово једна од најгорих сезона за аграр.

- Суша ће неминовно поскупити воће и поврће. Примјер је купус који већ сада у велепродаји кошта око 0,50 фенига за килограм, а у малопродаји до марку - каже Бањац и додаје да му исплаћени подстицаји неће бити довољни ни да измирни све дугове према банкама и добављачима.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да рачуна на веома мали дио обећаног новца, с обзиром на то да ће воћари остварити тек минималну производњу. Истиче да ће дио гибитака морати компензовати вишим цијенама воћа.

Наводњавање

На подручју општине Братунац у току је изградња система за наводњавање на површини од 436 хектара, чија је вриједност осам милиона КМ, рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Истичу да се систем за наводњавање тренутно гради и у Требињу на површини од 860 хектара, а вриједност овог пројекта је 5,8 милиона КМ.

- Покренут је тендерски поступак за изградњу система у Љубињу на површини од 250 хектара, чија је вриједност 3,3 милиона КМ и у току је припрема техничке документације за системе за наводњавање у Поткозарју и Семберији, као и за Маглајане - рекли су у Министарству и додали да је вриједност свих пројеката изградње система за наводњавање у РС око 40 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана