Милионер из Бањалуке: Радник за један мјесец зарадио 983.000 КМ

ГС
Милионер из Бањалуке: Радник за један мјесец зарадио 983.000 КМ

Највеће нето примање по основу радног односа током девет мјесеци ове године исплаћено је у Бањалуци, гдје је радник у дјелатности изградње хидрограђевинских објеката за само један мјесец зарадио скоро милион марака.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, највећи износ личног примања је 983.026 КМ, а у тај износ су, осим плате, урачунати и регрес, топли оброк, прековремени рад, бонус, накнаде и додаци на услове рада.

Када се у обзир узме податак да је у септембру просјечна плата у Српској износила 1.277 КМ, овом раднику исплаћено је таквих 769 плата.

-Друго појединачно нето примања по висини по основу радног односа у износу од 251.769 КМ остварио је радник у дјелатности осталог новчаног пословања, односно посредовања”, навели су у Пореској управи Српске.

За мјесец дана рада плату вриједности 107.462 КМ примио је радник у дјелатности трговине на велико дуванским производима чије се сједиште послодавца налази у Источној Илиџи.

Међу пет највећих плата ове године нашле су се и плате од 98.078 КМ и 96.499 КМ исплаћене у Бањалуци у области дјелатности болница, односно осталог новчаног пословања – посредовања.

Предраг Млинаревић, професор на Економском факултету у Палама, истиче да су наведене плате највјероватније менаџерске плате и да нису репрезентативне, пишу Независне новине.

-Веома је важно да се ту види, од тих виших зарада које имамо, који је проценат оних који те зараде примају. Зараде на нивоу инцидента које су занимљиве са становишта износа због тога што “боду очи” нису никада плод економије нити су одраз тога шта једна економија може да понуди, већ су више спорадична појава иза које могу да стоје разне ствари – рекао је Млинаревић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана