Миленко Савановић: Потребне оштрије казне за неплаћање доприноса

Ведрана Кулага
Миленко Савановић: Потребне оштрије казне за неплаћање доприноса

Сви смо на истом задатку са заједничким циљем јачања економске снаге и стандарда грађана. То неће моћи да буде постигнуто без реформи, јачања институција, али и санкција за оне који се оглуше о законе.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

- Достигнута права свих категорија не смију бити угрожена - нагласио је Савановић.

* ГЛАС: Шта су Ваши приоритети за ову годину?

САВАНОВИЋ: Прије свега, побољшање нормативних аката, а с циљем ефикаснијег рада и економског јачања РС. Треба да направимо афирмативни закон о раду како би у њему свој интерес пронашли и послодавци и радници и синдикат. Нико од социјалних партнера не смије да буде искључив. Реформе ће, дакле, ићи у правцу побољшања Закона о раду и запошљавања. То подразумијева да и други, као што су Инспекторат РС и Пореска управа, претрпе промјене јер нису најефикаснији у откривању рада на црно и када је ријеч о наплати доприноса.

* ГЛАС: У ком правцу би требало да иду промјене у Инспекторату и Пореској управи РС?

САВАНОВИЋ: Нисмо разговарали о детаљима, већ смо рекли да је то неопходно. Суштина је да морају бити ефикаснији, а сви заједно морамо мијењати свијест у интересу бољег друштва.

* ГЛАС: Када се могу очекивати прецизнији приједлози?

САВАНОВИЋ: Започели смо посао и покушаћемо да понудимо што боља рјешења. Тешко је рећи када ће то бити у коначном облику, али је важно да дођемо до квалитетних рјешења. Да ли ће то бити за пола године или девет мјесеци, сада је мање битно од тога да се озбиљно крене у тај посао.

* ГЛАС: Каква су Ваша очекивања у погледу доношења новог закона о раду о којем годинама не постоји сагласност?

САВАНОВИЋ: Став ресорног министарства и Владе РС је да се достигнута права не смију угрозити, као ни достигнути степен колективног преговарања. Нико од социјалних партнера не треба да се плаши да ћемо донијети рјешења на штету постојећих права. Можемо то само побољшати, уважавајући став послодаваца и синдиката.

* ГЛАС: Очекујете ли да ће закон бити усвојен у овој години?

САВАНОВИЋ: Мислим да ће ово бити година интензивног рада на томе и да ћемо са социјалним партнерима успјети да пронађемо заједнички језик. Морамо сви дати пуни допринос и правићемо компромисе у интересу општег добра. Мислим да ће бити теже са синдикатом, али морамо проћи кроз то да бисмо дошли до рјешења које ће подићи ефекат рада и економију.

* ГЛАС: Како подићи степен наплате пореза и доприноса од послодаваца чија дуговања износе милионе КМ?

САВАНОВИЋ: То је озбиљан проблем. Не могу да разумијем да постоје толико неозбиљни људи да не плаћају доприносе за пензијско и здравствено. Контролни органи морају бити још одговорнији. По основу доприноса дуг према Фонду ПИО је 435 милиона, а према Фонду здравственог осигурања 235 милиона КМ. То се није смјело дозволити, али имамо то што имамо и то морамо да рјешавамо. Најбољи начин да се то стање превазиђе је јачање привреде и економије, а они који не плаћају порезе и доприносе морају да буду оштије кажњени.

* ГЛАС: Јесте ли задовољни стањем у Фонду ПИО РС?

САВАНОВИЋ: Фонду дугују 435 милиона КМ и то је огроман новац, али исплата пензија није спорна. Управни одбор Фонда ПИО и менаџмент праве стратегију за излазак из стања у коме су сада. Ставићемо све на дневни ред сједнице Владе РС.

* ГЛАС: Како гледате на смањење субвенција за социјално збрињавање радника који су у току стечаја остали без посла? Синдикат због тога, између осталог, није подржао Економску политику РС за ову годину.

САВАНОВИЋ: То је тачно, али видјећемо како даље. Од почетка субвенционисања дато је 173 милиона КМ за око 60.000 радника.

* ГЛАС: Какву сарадњу очекујете са борачким категоријама?

САВАНОВИЋ: Људи на челу тих организација су разумни и схватају ситуацију у којој је РС. Те накнаде нису умањиване и редовно се исплаћују. Ове године је за дјецу погинулих бораца за самозапошљавање предвиђено око милион марака, а за ратне војне инвалиде и демобилисане борце 1,5 милиона.

Стамбено збрињавање

* ГЛАС: Докле се дошло са стамбеним збрињавањем породица погинулих бораца?

САВАНОВИЋ: Све ће бити завршено до половине ове године. До сада је збринуто 4.919 корисника, од којих 1.474 кроз стамбене јединице и више од 3.400 кроз неповратна средства. Међутим, постоје подаци са терена да има око 1.000 људи који се, из ко зна којих разлога, нису пријавили 2007. године и највјероватније ћемо у четвртом кварталу године поново расписати конкурс за све њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана