Месо од Нове године путује камионима

М. Л.
Месо од Нове године путује камионима

Бањалука - Месо из БиХ од 1. јануара у Турску ће ићи друмским саобраћајем, кроз земље Европске уније, што ће значајно смањити трошкове транспорта превозницима.

Директор Сектора за макроекономски систем при Спољнотрговинској комори БиХ Момир Тошић каже да БиХ још само чека на дозволу Бугарске, са којом се преговара о том питању.

- Познато је да су наши извозници, који су месо до сада транспортовали авионима, плаћали много вишу цијену. Када почетком 2017. године месо крене друмским саобраћајем, трошкови ће бити знатно нижи - истакао је Тошић.

Предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберије" Саво Бакајлић поздравља ову одлуку и истиче да је најважније да сточари у Турску пошаљу квалитетно месо.

- Већа конкурентност на тржишту значиће и повећање производње у будућности, а биће ово добра прилика и да наши превозници нешто зараде - рекао је Бакајлић.

БиХ је за девет мјесеци ове године на турско тржиште извезла робу вриједности 257 милиона КМ, што је мање за 1,41 одсто у односу на исти период лани, док је увоз повећан за 10,41 одсто и износио је 436 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана