Менаџери плаћенији и од директора

Драгана Орловић
Менаџери плаћенији и од директора

БАЊАЛУКА - Менаџери су у овој години најплаћенији радници у БиХ, чије плате премашују 3.860 марака, док су најслабије плаћени послови у области текстила, гдје шивачи мјесечно у просјеку зараде 610 марака.

Показали су ово најновији подаци портала “posao.ba”, чије истраживање је обухватило висине просјечних плата са неколико стотина радних мјеста из цијеле БиХ. Према тој анализи, директорске позиције су на другом мјесту по висини плата. Тако генерални директор мјесечно у просјеку прима нето плату у износу од 3.814 марака, директор лизинга 3.377, а директор ИТ сектора 3.240 КМ.

С друге стране, уз раднике у текстилној индустрији најслабије плате имају касирке, чистачи и портири.

Када су у питању најтраженији послови у овој години, то су према, истраживању портала “posao.ba”, агенти и оператери у позивном центру, затим програмери, као и радници у производњи, возачи и достављачи, те трговци.

Предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић каже да су на подручју Републике Српске све траженији занати, али и послови који изискују већи степен знања и искуства.

- У металској индустрији су добре плате и све више расту. Добро је да је тако, јер сваким растом плата у било којем сектору и младима шаљемо поруку да вриједи учити и да се од знања може живјети - истиче Тривић.

Он напомиње да у данашње вријеме није лако пронаћи квалитетног менаџера, због чега су и њихови послови најплаћенији.

- Сва радна мјеста за која је потребно велико знање треба да буду добро плаћена и она су све више на цијени - додао је Тривић.

Економиста Зоран Павловић каже да се привредна ситуација мијења у складу са потребама тржишта.

- Ниједна фирма не може очекивати да ће добити и задржати квалитетног радника уколико га добро не плати и не стимулише - истиче Павловић.

Према његовим ријечима, све је евидентније да у БиХ не постоји велика потреба за производним радницима, јер је производња више-мање угашена.

- То што су међу најтраженијим пословима управо мјеста оператера у кол-центрима показује да је све више наших радника који нуде онлајн услуге, и то широм Европе, а с друге стране, показује и да смо генерално све више сервисно-услужна дјелатност, него производна - сматра Павловић.

* Топ пет најплаћенијих и најслабије плаћених послова (просјечне нето плате у КМ)

Country manager - 3.863

генерални директор - 3.814

директор лизинга  - 3.377

ИТ директор - 3.240

директор у банкарству - 3.134

 

шивач - 610                       

чистач - 614 

портир - 652

резач тканине - 672

касир - 674

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана