Међународни турнир у слагању Рубикове коцке: Брзим оком и спретним рукама јурили рекорде

Мирослав Галић
Међународни турнир у слагању Рубикове коцке: Брзим оком и спретним рукама јурили рекорде

Бањалука - Сви који су се протеклог викенда затекли у холу бањалучке Гимназије могли су да сазнају шта значе чудновати изрази попут пираминкс, мегаминкс или скјуб.

Ријеч је, наиме, о неким од дисциплина у такмичењу спидкјубинг, односно брзо слагање Рубикове коцке, а управо је у Гимназији одржан Међународни турнир у њеном брзом слагању.

- Такмичење у 14 дисциплина, од укупно 17 колико их има, први пут је организовано у Српској и то у организацији Савеза мисаоних игара РС који је и помогао овај турнир у финансијском и организационом дијелу - рекао је један од организатора турнира Марко Вукадиновић.

Додао је да је турнир окупио 32 такмичара из БиХ, Аустрије, Словеније, Мађарске, Србије и Хрватске.

- Примили смо 52 пријаве, али неки од такмичара су из оправданих разлога морали одустати. Надамо се да ћемо их видјети идуће године, будући да планирамо да ово такмичење постане традиционално - додао је Вукадиновић.

Координатор такмичења Велибор Ђуран каже да ово такмичење има подршку Свјетске асоцијације за брзо слагање Рубикове коцке, која је обезбиједила и присуство свог службеног делегата.

- То значи да ако се на такмичењу забиљежи свјетски, европски или неки регионални рекорд, то ће ући у службену евиденцију ове асоцијације, а тиме ће и такмичари побољшати своју репутацију - нагласио је Ђуран.

Истакао је да међу најатрактивније дисциплине спадају слагање коцке са једном руком, са повезом и нарочито слагање коцке ногама, које маме највише аплауза.

Боје Аустрије на турниру је бранио Санио Касумовић који је задовољан квалитетом организације турнира.

- Први пут сам у Бањалуци и такмичење је заиста квалитетно организовано - рекао је Касумовић.

Најмлађи такмичар био је дванаестогодишњи Амар Драгановић из Кључа којем је ово прво такмичење на неком службеном турниру.

- Кад сам први пут покушао да сложим Рубикову коцку никако нисам успијевао. То ми је представљало изазов, па сам много вјежбао и временом постао све бољи. Како сам био бољи од свих другара, хтио сам да се опробам и у јачој конкуренцији што ме је и довело у Бањалуку - рекао је Драгановић.

Такмичење је завршено синоћ додјелом диплома и медаља.

Рекорди

Класичне дисциплине 3x3x3 и 4x4x4 (коцка са 3, односно 4 мање коцке дуж странице) сматрају се најпрестижнијим на овим такмичењима. Тренутни рекорд за слагање "тројке" је 4,90 секунди и држи га Лукас Етер из САД, док рекорд за слагање "четворке" од 6,54 секунде држи Феликс Земдегс из Аустралије.

Најатрактивније дисциплине

слагање са једном руком

слагање са повезом

слагање ногама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана