Медицину, педагогију и право тјерају са приватних факултета

М. Миљић, Д. Келеч
Медицину, педагогију и право тјерају са приватних факултета

Бањалука - На приватним високошколским установама не могу организовати студијске програме за медицинска, правна и педагошка занимања, стоји у приједлогу Стратегије образовања РС за период 2016 - 2021. година коју је јуче усвојила Влада Српске.

Предсједник Уније студената РС Боривој Обрадовић каже да студенти поздрављају и подржавају овај приједлог, јер никако није ни требало да буде дозвољено приватним факултетима да имају студије медицине, права и педагошких струка.

- Немамо ништа против приватних факултета, али имамо против лошег квалитета на појединим приватним високошколским установама - рекао је Обрадовић и додао да је потребно још много радити да би у РС били отворени приватни факултети са студијима медицине.

С друге стране, на приватним факултетима не крију незадовољство оваквим приједлогом стратегије.

Предсједник Управног одбора Паневропског универзитета "Апеирон" у Бањалуци Дарко Уремовић каже да би оваква одредба била неуставна и уводи дискриминацију студената РС у односу на студенте у ФБиХ и региону.

- Студенти свих земаља бивше Југославије могу студирати на свим научним областима и на приватним и на јавним факултетима, док би студенти у Српској били онемогућени да бирају. Тиме се у наведеним научним областима онемогућава конкуренција, јер крећемо од погрешне и друштвено штетне претпоставке да су приватне високошколске установе лоше, а јавне добре - казао је Уремовић.

Генерални секретар Независног универзитета Бањалука Борко Гавриловић каже да су на овом универзитету опредијељени за научно-наставни процес и образовање примјењујући све реформске принципе болоњске реформе, која не разликује подјелу универзитета на јавне и приватне.

- Резултати које дипломирани студенти нашег Педагошког факултета постижу у извођењу разредне и предшколске наставе јасан су показатељ квалитета студија - истакао је Гавриловић. Он додаје да је неопходно радити на изједначавању јавних и приватних универзитета кроз законску регулативу на принципима академских слобода и научно-истраживачког рада, а не супротно уз предвиђање рестриктивних мјера за непоштивање законских одредаба.

Професор "БЛЦ колеџа" Бањалука Ненад Новаковић сматра да је у израду Стратегије образовања РС требало да буду укључени представници локалних заједница, привредника и  представници приватних високошколских установа. 

- Приватни факултети су настали због неспособности јавних да одраде сав дио посла - казао је Новаковић и додао да би требало поставити исте услове рада за све факултете у РС, и да они који не испуне све услове буду затворени.

Стратегијом образовања у плану је и унапређивање квалитета образовања на свим нивоима. Када је ријеч о високом образовању, стратешки циљ је повезивање са тржиштем рада и модернизација студијских програма. У плану је и да надлежни периодично контролишу све студијске програме.

У средњем образовању планирано је развијање стандарда занимања заснованих на компетенцијама и исходима учења, као и повезивање стручног образовања и тржишта рада.

Повећање обухвата дјеце узраста од три до шест година циљ је у предшколском васпитању, док је у основном акценат на унапређивању услова рада школе и модернизацији процеса наставе.

Наталитет

Влада РС донијела је јуче и Одлуку о одобрењу 900.000 КМ за реализацију пројекта "Фонд треће и четврто дијете".

-  За мајке са пребивалиштем у РС предвиђена је новчана помоћ у износу од 450 марака за свако четврторођено дијете, те 600 марака за свако трећерођено дијете - саопштено је из Владе РС. 

Министри су јуче донијели Одлуку о давању сагласности на Приједлог плана и Програм рада Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС за 2016. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана