Матурски сјај папрен трошак

Д. Келеч, Ц. Мркоњић
Матурски сјај папрен трошак

Бањалука - Свечано обиљежавање завршетка школовања посебан је догађај за тинејџере, а матурска грозница тресе и родитеље, који ће морати у просјеку да издвоје цијелу плату да би њихова дјеца заблистала на матурској вечери.

Хаљине, одијела, ципеле, торбице, фризуре, накит и разне шљокице жеља су и сан ученика. Сав тај сјај, међутим, кошта, па су родитељи на мукама. Нешто мање новца потребно је за опремање малих матураната, из простог разлога што је уплата за прославу јефтинија, али и они желе тога дана да блистају, па родитељима ваља одријешити кесу.

- Имам два матуранта. Старији син завршава средњу, а млађи основну школу. Ни сам не знам како ћу покрити све трошкове. Требаће ми минимално двије плате - забринут је због трошка, али и радостан због синова Бањалучанин Дарко Јовић.

Још већи трошкови чекају родитеље који за матуру спремају дјевојке.

- Само хаљина и ципеле су коштале 600 марака. А гдје је фризура, шминка, уплата - јада се Марија Јовић из Бањалуке.

Помама у бутицима, међутим, показује да су ученици довели родитеље пред свршен чин. Највеће гужве су у Бањалуци, гдје због најбоље понуде стижу дјевојке и младићи из свих крајева да би купили хаљине и одијела. У редовима испробавају разне моделе са жељом да пронађу савршене за себе.

У “Јелена шопу” у Бањалуци кажу да се цијене свечаних хаљина крећу од 100 до 500 КМ, а дјевојке се најчешће одлучују за оне које коштају између 250 и 400 марака.

- Скупље хаљине теже се продају за матуру. С обзиром на године дјевојака и њихов избор је широк, па су заступљени разни модели и боје - казали су у “Јелена шопу”.

У бањалучком бутику “Анастасија” кажу да су поједине ученице већ од јануара почеле да купују хаљине, али да посљедњих дана владају велике гужве.

- Имамо хаљине чија се цијена креће од 100 до 1.290 марака. Највише су тражене оне чије су цијене између 200 и 400 марака - рекли су у “Анастасији”.

Родитељи осим за одијевање матураната морају да издвоје новац и за уплату прославе. Помоћник директора бањалучке Гимназије Вита Малешевић је истакла да ова школа, заједно за Музичком школом “Владо Милошевић”, матуру прославља у Банском двору - Културном центру.

- То је дугогодишња традиција, а ђаци за прославу морају да издвоје 73 КМ. Цијена можда јесте мало виша, али важно је да су ученици задовољни - рекла је Малешевићева.

Директор средње Економске и трговинске школе у Добоју Драган Марић је истакао да ће као и претходне године матуранти славити у хотелу “Интегра”.

- Хотел је лани за наше ђаке организовао бесплатну прославу, а ове године уплате су 40 КМ по ученику - казао је Марић.

“Интегра” је прошле године обрадовала матуранте бесплатном прославом, с обзиром на то да је због катастрофалних поплава она била пред отказивањем.

Дјевојке

Хаљине      200-400

Ципеле       40-200

Торбице     20-100

Шминкање 20-50

Фризура    20-50

Маникир    15-20

Прослава   40-70

Младићи

Одијело      150-500

Ципеле       50-200

Прослава   40-70

 

Уплата за прославу матуре за основце

5 - Дом младих Требиње

26 - “Приједор” Приједор

28 - “Ексклузив” Бијељина

38 - “Аквана” Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана