Масна цијена товних свиња

Јана Кезић
Масна цијена товних свиња

БАЊАЛУКА - Традиционални свињокољ ове године могао би изостати у многобројним домаћинствима у Српској, јер је појава афричке куге скресала понуду рањеника на тржишту, али и повећала цијену у односу на лани.

Према ријечима произвођача, грађани већ зову, распитују се за цијену и резервишу рањенике, али се криза свакако осјети.

Предсједник Удружења узгајивача свиња регије Градишка, Србац, Лакташи и Прњавор Драгиша Цвјетковић потврдио је за “Глас Српске” да се људи већ распитују за товне свиње, без обзира на то што сезона крмокоља још није почела.

- Крај овог мјесеца традиционално је резервисан за крмокољ и људи зову, распитају се за цијену. Потражње има, али самих свиња нема довољно, јер је због афричке куга уништено 50.000 свиња у Српској - рекао је Цвјетковић.

Потражња је већа него прије, јер како каже, зову и из Херцеговине, која се до сада снабдијевала у Семберији.

- Цијене су више него лани па месне индустрије и кланице за килограм живе ваге товних свиња треба да издвоје 4,30 КМ плус ПДВ, док је за приватна лица пијачни барометар око 5,50 КМ - рекао је Цвјетковић.

Испричао је да се до сада за традиционални крмокољ тражила свиња од 150 до 200 килограма, међутим тога сада скоро нема у понуди.

- Сада ће у понуди бити класа свиња од 120 килограма. Код грађана се осјети криза и инфлација је учинила своје, разумијемо да је тешко издвојити 1.100 марака за једну свињу. То је заиста ударац на кућни буџет, али када се погледају сви инпути чија цијена је скочила, односно колико је уложено у производњу, та цијена је на граници рентабилности за произвођаче - казао је Цвјетковић.

Са друге стране, како каже, прасића има довољно, а цијена зависи од килаже па је тако за килограм живе ваге потребно одвојити до шест марака.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић за “Глас” каже да је афричка куга свиња учинила своје па је Семберија, као највећи произвођач свиња, скоро потпуно остала без њих.

- Познато је да је еутаназирано 50.000 свиња и самим тим је смањена даља производња. Све је стало. Домаћа понуда је мала, али људи већ зову, питају, траже товљенике од 120 до 150 килограма, а има и оних који траже и од 200 килограма - рекао је Маљчић.

Ситуација ни у ЕУ, како каже, није као некада, јер је и тамо понуда танка.

- Цијене товних свиња су у малом порасту и за килограм живе ваге је потребно одвојити од пет до 5,50 КМ, а прасића од 5,50 КМ до шест марака - рекао је Маљчић.

Како каже, имају наговјештаје да ће у наредном периоду у ЕУ доћи до раста цијена прасади.

- Глобална је процјена да ће се килограм у новембру кретати око осам КМ - казао је Маљчић.

Бошко Петровић из Горње Чађавице надомак Бијељине, који се бави узгојем и продајом прасића, казао је за “Глас” да због афричке куге уопште више немају свиња у понуди.

- Произвођачи код којих је остало нешто свиња не смију, како кажу, ни да обећавају људима да ли ће их бити за празнике. Све држе на резерви, јер је ситуација неизвјесна - рекао је Петровић.

Према подацима Завода за статистику РС током септембра 2023. године у поређењу са истим мјесецом 2022. године у кланицама је повећан број закланих свиња за 18,3 одсто.

Статистичари су израчунали да је од јануара до краја септембра заклано 56.976 грла, а 6.244 у истом периоду лани.

Анализа меса

Ветеринар у Ветеринарској станици “Вет центар” из Бањалуке Боран Гајић каже да је током сезоне крмокоља обавезна анализа меса на трихинелу.

- Искључиво је потребно да се ради метода вјештачке дигестије. То је процес који траје два сата и апелујемо на људе да пазе гдје носе месо и којом се методом ради, јер је ово једина дозвољена метода у Српској - рекао је Гајић. Објаснио је да је метода компресије, која траје 15 минута, законом забрањена, јер су ту много веће могућности да дође до промашаја, али нажалост многи то и сада раде. Цијена анализе меса није мијењана ни ове године и, како каже, износи десет марака за домаће свиње и 30 КМ за дивље свиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана