Мање радника у сивој зони

Анита Јанковић-Речевић, Милијана Латиновић
Мање радника у сивој зони

Бањалука - Инспектори рада у угоститељству, трговини, услужним дјелатностима и експлоатацији и преради дрвета у првих шест мјесеци ове године затекли су 310 непријављених радника, што је за готово стотину мање него у истом периоду лани.

Према подацима Републичке управе за инспекцијске послове, у првом полугодишту ове године инспектори су обавили 7.650 контрола у фирмама, утврдивши да 310 радника није имало закључен уговор о раду, нити су били пријављени на обавезне видове осигурања. У истом периоду лани контролисано је 5.960 радника, од којих је 414 радило на црно.

Статистичке анализе показују да је већ годинама ангажовање радника на црно најчешће у области угоститељства, трговине, дрвној индустрији и услужним дјелатностима. У Инспекторату истичу да је ангажовање већег броја инспектора из различитих институција у контроли послодаваца на терену очигледно дало резултате.

- Измјенама Закона о инспекцијама у РС овлашћење да контролишу пријављивање радника добили су сви инспектори Инспектората РС, као и инспектори Пореске управе и Републичке управе за игре на срећу, а до сада је те контроле обављала само инспекција рада - појаснила је портпаролка Управе за инспекцијске послове Душанка Макивић.

Истакла је да је измијењена и законска одредба која је послодавцу остављала могућност да у року од пет дана од дана закључења уговора о раду пријави радника.

- У пракси је то доводило до злоупотреба, гдје су послодавци у тренутку контроле тврдили да је радник почео са радом прије пар дана и тек онда у остављеном року регулисали радни статус радника - додала је Макивићева и навела да је измјенама Закона о пореском поступку прописано да пријаву за регистрацију у Јединствени систем обвезника доприноса послодавац подноси најкасније дан прије ступања запосленог на рад код послодавца.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је радника који раде на црно и даље превише, али да смањењу доприноси сет законских рјешења за борбу против сиве економије.

- Послодавац је дужан да радника пријави 24 часа прије него он уђе у предузеће, тако да добро познати изговор "дошао је јуче" више није могућ. С друге стране, много лакше се долази до радне дозволе у иностранству, па су многи отишли тамо да раде, па је и то један од разлога зашто је смањен број радника у сивој зони - рекао је Шкребић.

У Савезу синдиката РС сматрају да је број радника који раде на црно у РС најмање три пута већи од броја оних које су инспектори затекли током контрола.

- У приватном сектору је још увелико присутан рад на црно, без обзира на све што предузимају инспектори. Послодавци се придржавају закона док трају контроле, а након неког времена раде све по старом - каже предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић.

Казне

Инспектори који затекну раднике да обављају посао на црно имају право да казне послодавце, а износ казне зависи од начина регистрације послодавца.

- У складу са мјерама прописаним законом казне које се изричу послодавцима се крећу од 5.000 до 20.000 КМ - рекла је Душанка Макивић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана