Мање бирократије у локалним заједницама продужава списак инвеститора

Маријана Миљић Бјеловук
Мање бирократије у локалним заједницама продужава списак инвеститора

БАЊАЛУКА - Локалне заједнице у Српској, која размишљају о свом привредном напретку, треба да уђу у процес BFC сертификације, јер ће им то помоћи да буду ефикасније у комуникацији са привредницима и будућим улагачима.

Порука је то начелника и градоначелника локалних заједница у Српској, који су постали дио породице BFC SEE (Business Friendly Certification) мреже. О значају BFC сертификације биће ријечи у петак на конференцији “Повољно пословно окружење и повећање инвестиција”, која ће бити одржана на Јахорини. На панелу “Резултати BFC SEE програма јединица локалне самоуправе са повољним пословним окружењем у региону”, требало би да своја искуства са осталима подијели и начелник Теслића Милан Миличевић, чија је општина прва у Српској добила тај сертификат.

- Прије нас је неколико градова добило сертификат, али ми смо први међу општинама. Сваки инвеститор ако му докажете да сте носилац BFC сертификата вас озбиљније схвата, јер тиме потврђујете да сте уређенија општина са којом је олакшана комуникација и у којој нема много бирократских препрека - рекао је “Гласу Српске” Миличевић и додао да је његова општина повећала број запослених за око 2.000 од када су постали носиоци BFC сертификата. Први човјек Теслића поручио је свим локалним заједницама у РС да уђу у процес BFC сертификације, јер то инвеститорима омогућава лакше улагање капитала и отварање нових радних мјеста.

Његово мишљење дијели и градоначелник Градишке Зоран Аџић.

- Ми смо са добијањем те потврде постали локална заједница са повољним пословним окружењем. Све је стављено у фокус привредника. Ми смо ту за домаће инвеститоре, али и иностране партнере са којима је олакшана комуникација и који у року од пар дана добијају све дозволе - рекао је “Гласу Српске” Аџић и додао да је 2020. године вршена ресертификација те да је тада Градишка остварила резултат од 96,33, што је највиша оцјена не само у РС, БиХ већ и у региону.

Нагласио је да је Градишка унаприједила поједине процедуре када је ријеч о повољном пословном окружењу.

- Моја порука свим локалним заједицама да се покрену и ухвате у коштац са промјенама. Треба да прекину са филозофијом, ми тако радимо деценијама, треба да прате нормативе које важе у ЕУ - навео је Аџић и додао да су они окупили млади тим људи који је спреман да доноси промјене.

Привредна комора РС у сарадњи са НАЛЕД-ом (Националном агенцијом за локално-економски развој) и BFC SEE мрежом седам година спроводи Програм сертификације јединица локалне самоуправе за повољно пословно окружење у југоисточној Европи. BFC SEE је регионални програм за унапређење конкурентности локалних самоуправа који се спроводи у БиХ, Србији, Хрватској, Сјеверној Македонији те Црној Гори. До сада је на регионалном нивоу сертификовано више од 60 јединица локалне самоуправе, а у Српској 12 и то Бањалука, Бијељина, Приједор, Градишка, Добој, Теслић, Лакташи, Нови Град, Брод, Прњавор, Котор Варош и Зворник. Тренутно су у процесу Требиње, Модрича, Србац и Станари.

Захтјеви

Сертификација градова и општина подразумијева испуњавање 10 захтјевних критеријума и више од 76 подкритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које локалне заједнице пружају привредницима и потенцијалним инвеститорима.

- BFC сертификација је још једна прилика да заједничким снагама радимо на унапређењу услова пословања и повећања инвестиција - поручили су из Привредне коморе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана