Малим матурантима цури вријеме за избор будућег занимања: Занатлије насушна потреба привреде

Данијела Бајић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Матурантима основних школа у Српској остало је веома мало времена да донесу праву одлуку о будућем занимању, које може да им обезбиједи брзо запослење и добру зараду, а према ријечима стручњака, будућим средњошколцима главна водиља требало би да буду потребе тржишта.

Конкурс за упис у први разред средње школе, којим ће се пред кандидатима наћи и једно одјељење спортске гимназије као новина у Бањалуци, требало би да буде објављен у идући петак. 

Послодавци у Српској, како су истакли у Заводу за запошљавање РС, највише вапе за трговцима, браварима, затим аутомеханичарима, куварима, металостругарима, конобарима те возачима теретних возила, конфекционарима и столарима.  

Међу најтраженијим кадром су економски техничари, механичари и машинисти, матуранти гимназије, електричари и енергетичари те здравствени радници и угоститељи. 

Вршилац дужности директора Завода за запошљавање РС Дамјан Шкипина истакао је за “Глас Српске” да је најбитније да се матуранти упишу за оно занимање које воле, јер ће то радити са задовољством. 

- Средњу школу и факултете не би требало да бирају из разлога што је то уписао друг или другарица, само зато што ће бити лакше и занимљивије. Требало би да размишљају о будућности, како је лакше доћи до запослења и пристојне зараде - казао је Шкипина.

Директорица Гимназије у Бањалуци Вита Малешевић потврдила је за “Глас” да ће ове године ђацима бити понуђена и спортска гимназија. 

- Ријеч је о одјељењу које ће омогућити спортским професионалцима да уз спортску каријеру достигну и висок ниво у образовању. Српска има велики потенцијал за развој спорта међу младима, који посједују афинитете да покажу свој потенцијал и на пољу образовања. Ми смо ту флексибилни, дајемо тим ђацима дозволу да изостају са наставе - рекла је Малешевићева.

Додала је да ти ђаци морају да воде рачуна о томе да, ако изостану са трећине наставе, онда морају обнављати разред.

- Одавно је показана потреба за формирањем тог одјељења јер Гимназија и сада има велики број ђака који и професионално тренирају одређени спорт - казала је Малешевићева.

Пословни савјетник и економски аналитичар Зоран Павловић казао је да је ситуација на тржишту таква да најбоље пролазе занатлије, које дневно зараде и по 100 марака, што је тешко на неком другом послу. 

- Имамо хронични недостатак водоинсталатера, електричара, бигера, тесара на градилиштима, јер сви хоће да раде за рачунаром у канцеларији, а тржиште нема потребу за тим кадром. Ја сам чак дошао на идеју да покренем школу за бигере, односно раднике који савијају арматуру. За килограм савијеног материјала инвеститори плаћају 60 марака, а машина одједном може да савије таквих десет комада. То је оно што млади не знају - казао је Павловић, чије предузеће два бигера плаћа и по 2.000 марака да савију арматуру на градилишту за седмицу.

АПЛИКАЦИЈА

У прве разреде средњих школа планиран је упис 10.143 ученика, од чега 22 одсто у занимања трећег степена сложености и 78 процената у занимања четвртог степена сложености. 

Министарство просвјете и културе РС израдило је бесплатну андроид апликацију “Водич кроз занимања” помоћу које се ученици могу информисати о понуди свих занимања у школама Српске, као и о дефицитарним занимањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана