Мајкама четворо и више дјеце 750 КМ све док је једно од дјеце малољетно

Срна
Мајкама четворо и више дјеце 750 КМ све док је једно од дјеце малољетно

БАЊАЛУКА - Мајке које имају четворо и више дјеце, а које су незапослене, од септембра остварују накнаду од 750 КМ и оствариваће је све док је бар једно од дјеце малољетно, речено је Срни у Кабинету предсједника Владе Републике Српске.

 

Међу условима и критеријумима у одлуци коју је донијела Влада Републике Српске стоји да ће накнаду од 750 КМ остварити мајке све док најмлађе од четворо и више дјеце не наврши 18 година.

Ова одлука Владе ступила је на снагу у четвртак, 15. септембра.

Финансијска помоћ успостављена овом одлуком односи се на 2022. годину, а права из ове области ће бити предмет законске регулативе чија примјена се очекује ступањем на снагу 1. јануара наредне године, као трајна мјера пронаталитетне политике.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку којом се обезбјеђује финансијска помоћ незапосленом родитељу четворо и више дјеце, у циљу подршке породицама са четворо и више дјеце и помоћи одржавању квалитета породичног живота.

Одлуком су прописани услови које је потребно да испуњава родитељ како би остварио право на финансијску помоћ - да је незапослен, да има четворо или више дјеце, од којих је најмлађе дијете у доби до 18 година живота, односно, од којих је једно од дјеце малољетно. Затим, да има држављанство БиХ/Републике Српске и да има мјесто пребивалишта у Републици Српској и територији Брчко дистрикта са ентитетским држављанством Српске, на дан ступања на снагу ове одлуке.

Финансијска помоћ по овој одлуци обезбјеђује се у мјесечном износу од 750 КМ, почев од септембра, на начин да се за родитеље који су у евиденцији ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту као корисници неког од права из дјечије заштите обезбјеђује одмах, а за све остале родитеље по подношењу пријаве на јавни позив, и по утврђивању испуњености услова и рокова прописаних одлуком.

Јавни позив расписаће Министарство породице, омладине и спорта, и објавити га у Службеном гласнику Републике Српске, једним дневним новинама и на интернет страници Министарства.

По објављивању јавног позива, потребно је да они родитељи који нису корисници права из дјечије заштите посредством Јавног фонда за дјечију заштиту, а који ће финансијску помоћ добијати аутоматски, по основу евиденција које води овај фонд, поднесу захтјев за финансијску помоћ са потребним доказима на адресу Министарства породице, омладине и спорта: Трг Републике Српске један, Бањалука. Јавни позив биће отворен 30 дана.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да се јаком пронаталитетном политиком јача Република Српска, а једна од мјера је и ова једнократна помоћ од 750 КМ.

-У наредном периоду, након што буду спроведене неопходне законске процедуре, овај износ биће исплаћиван као мјесечна накнада са доприносима за 1.300 породица, што ће омогућити да незапослени родитељ оствари здравствено и пензионо осигурање - написао Додик на „Инстаграму“.

Он је указао да је важно да ове породице, које су истинско благо и које наталитетом јачају отаџбину, знају да Република Српска стоји иза њих, да су њихова права дефинисана законом и да имају сву потребну сигурност.

-Као друштво одговорни смо да системски рјешавамо једно од најважнијих питања за опстанак Српске, а то је очување породице. Нико као породица не може да нас научи љубави и заједништву, најважнијим вриједностима сваког друштва, а то су и темељи на којима почива наша Република -, напоменуо је Додик.

Додик је истакао да је породица највећа снага и темељ на којем почива Српска, због чега су институције Српске реализовале низ мјера с циљем побољшања положаја вишечланих породица.

Истакао је да ће се институције зато још снажније борити да усвајају и спроводе мјере које ће породицама им омогућити већу сигурност и боље услове живота за дјецу у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана