Ловац на плагијате стиже на факултете

Јасна Драгојевић
Ловац на плагијате стиже на факултете

Бањалука - Преписивање семинарских, дипломских, мастер, магистарских и докторских радова на универзитетима у Српској ускоро би требало постати прошлост јер је покренута набавка софтвера путем којег ће бити провјерени стручни радови како би професори били сигурни да нису плагијат.

На оба јавна универзитета у РС истичу да ће захваљујући компјутерском програму досадашњи механизми провјере радова бити додатно појачани. Да би плагијаторима, односно несавјесним студентима који се потписују под украдени садржај других аутора што прије стали у крај на Универзитету у Бањалуци су предузели и друге активности.

- У току је израда новог кодекса професионалне етике који ће много прецизније дефинисати шта је плагијат и процедуре против оних који за њим посегну - рекао је ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга.

Он је истакао да користе и друге механизме који представљају рампу за плагијаторе попут увида у радове од стране факултетских и универзитетских тијела. Ипак, на факултетима очекују да ће тек набавком софтвера стати у крај студентима који се ките туђим перјем. Матаруга истиче да су покренуте активности како би путем међународног пројекта обезбиједили овај софтвер.

- Реално је очекивати да ће софтвер, који ће омогућити провјеру да ли у стручним радовима има елемената плагијата, бити обезбијеђен у скорије вријеме - навео је Матаруга.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић каже да је обавеза професора да прате да ли су радови плагијати, те да су и они покренули процедуру за набавку софтвера за провјеру радова.

- У току је процес јавне набавке и надамо се да бисмо до љета могли имати тај софтвер. До сада смо то утврђивали прегледом радова, а када би нешто било спорно код докторских или магистарских радова носили бисмо их у Србију или на неки од приватних факултета у БиХ на провјеру - рекао је Грујић додајући да још није утврђено да је неки рад плагијат.

На бањалучком Шумарском факултету сматрају да ће нова опрема спријечити злоупотребу стручних радова.

- На тај начин ће бити награђени они које раде, а онима који буду хтјели да присвајају туђи труд ће бити постављена брана. Биће одвојен рад од нерада, па ће вјероватно они који не раде морати више да се ангажују и да се активније баве науком - казао је продекан за наставу и науку на Шумарском факултету Зоран Станивуковић.

И док професори истичу да овај софтвер није казна, већ подстицај студентима да се више посвете раду, појединци не маре за то и довијају се још драстичнијим видовима преваре, па купују готове радове. Колико је развијена илегално тржиште стручних радова најбоље потврђује један од интернет огласа, путем којег се траже чак сарадници за писање дипломских, мастер и магистарских радова. Да би привукли што већи број муштерија за наручиоце радова организују чак и наградне игре. Мобилни телефон, попусти или неколико дана на планини дио су онога што иде уз купљени рад.

Представници факултета истичу да је плагијаторство и морални проблем и да сви они који на овај начин стекну титулу треба да се запитају колико је заслужују.

Интернет

Од октобра прошле године на Универзитету у Бањалуци набавком опреме и софтвера омогућено је да сви радови буду јавно доступни на интернету.

На универзитету то сматрају додатном препреком кандидатима да посежу за плагирањем. Такође, од 2016. године Универзитет је потписао и Берлинску декларацију о отвореном приступу научном знању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана