Ломе себи руке и ноге да би зарадили

Nezavisne.com
Ломе себи руке и ноге да би зарадили

Бањалука - Међу грађанима БиХ у посљедње вријеме завладао је необичан тренд зараде новца. Да ли због хроничне беспарице или жеље за брзим профитом без велике муке, није ријетко да одлуче да "случајно" упадну у градски шахт, падну, сломе руку или разбију главу, оштете своје аутомобиле, лажирају уједе паса па и да се вјенчају са свекром или таштом.

Од једног Добојлије којем је суграђанин понудио да изведу превару с уједом пса, чули смо како читав процес тече. Превара се одвија тако што човјека у ствари "уједе" скувана и очишћења лобања пса, коју обично прије обраде скину с угинулих напуштених животиња. Постоје чак људи који изнајмљују чељусти паса којима се уједате, то јест, како каже, лобања с разјапљеном чељусти намјести се на одабрани дио тијела, те снажно удари. Након "повреде" жртва тужи град.

Дарко Бјелић, директор добојског предузећа "Преслица", које води азил за напуштене животиње у овом граду, каже како се одштета за уједе напуштених паса креће од 4.000 до 6.000 КМ, те да баш сад имају један случај који је и више него сумњив.

"Тужио нас је човјек због наводног уједа пса којег нико никада није видео. Ми смо га тражили данима и наравно нисмо нашли. А повреда због које нас је тужио је мало 'јача' огреботина. Иначе, све те одштете које грађани добију на суду се заснивају на тој душевној боли на коју се жале послије, од наводног страха од паса који их не напушта", каже Бјелић.

Социолог Биљана Милошевић казала је да је на тренд оваквих превара утицало више фактора.

"Тачно је да се добар дио грађана бори за пуко преживљавање, али превара није рјешење. Друга ствар која може утицати на појаву таквих случајева је опште девалвирање моралних вриједности, гдје је лакше преварити некога и на тај начин доћи до пара него се мало помучити за реално и доста мање износе. Питање је гдје смо се ми срозали на моралној љествици када нам уопште такве ствари и падају на памет", рекла је Милошевићева.

Она каже како је и сама више пута чула за сличне случајеве, али да јој је невјероватан тренд удаје за свекра или брак с таштом ради пензије.

"Чула сам за то и читала сам у новинама, али искрено не могу да разумијем ту личност, такви случајеви уништавају институцију породице. Мени се сада намеће једно питање - послије таквог вјенчања ко је у тој породици коме шта", запитала се Милошевићава и осврнула на нешто што је, како каже, пуно опасније од самог чина преваре.

"Ту се ради о обрасцу размишљања који те особе усвоје послије првог пута када тако нешто ураде и извуку се некажњено. У свакој сљедећој ситуацији у којој буду могли да на превару дођу до користи сјетиће се како су без икаквог рада дошли до пара и опет ће се одлучити за тако нешто", навела је она.

Мирослав Мишкић, предсједник Удружења осигуравајућих кућа РС, казао је да се с покушајима превара сусрећу свакодневно.

"Најчешће се ради о превари с возилима која су каско осигурана, каско исплаћује све уколико возач није крив, тако то и користе. Имамо и случајеве гдје људи послије саобраћајне несреће покушавају да прибаве медицинску документацију другачију од првобитне и праве дијагнозе како би више наплатили од осигурања", навео је Мишковић.

Он је рекао како се неријетко догађају и случајеви упадања у отворене шахтове, ломови руку и ногу те друге сличне повреде.

А за снаху њемачка пензија

Помало бизаран тренд вјенчавања времешног свекра и снаје или зета и пунице нешто је чиме се људи такође служе.

"Јесте да сам оца једва наговорио на то, али ситуација је тешка, а и што бих дао Шваби пензију послије очеве смрти, када се поштено намучио и нарадио за исту. Најбоље године су му прошле по градилиштима", казао је Милорад М. из околине Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана