Љекари траже забрану употребе соларијума

Свјетлана Ђуричић
Љекари траже забрану употребе соларијума

Бањалука - Удружење дерматолога РС покренуће иницијативу према Влади и Народној скупштини РС да се употреба соларијума у Српској забрани потпуно или бар малољетницима.

Рекла је то предсједник Удружења дерматолога РС др Драгана Старовић, на почетку превентивне кампање против карцинома коже "Евромеланом" коју је јуче у Бањалуци организовао Универзитетско-клинички центар (УКЦ) РС.

- То ће бити договор на Скупштини дерматолога РС, али највјероватније ћемо ићи са иницијативом за потпуно укидањем соларијума. Знамо да ћемо добити критике од козметичких салона, али сматрамо да је здравље на првом мјесту - нагласила је Старовићева.

Дерматолози се надају да ће постићи да употреба вјештачког сунца буде забрањена бар малољетницима.

- У том случају, старији од 18 година морали би да потпишу изјаву да на своју одговорност користе соларијум. Надамо се да ћемо бар омладину спасити од штетног УВ зрачења - казала је Старовићева.

У 2015. је откривен већи број карцинома коже него раније, а 20 меланома је потврђено патохистолошким налазима.

Иницијатива је, додаје, настала по угледу на Србију и земље ЕУ, које су већ забраниле употребу соларијума млађима од 18 година. Најављено је да ће 2017. године у цијелој ЕУ наступити потпуна забрана вјештачког сунчања.

- Уколико став ЕУ у вези с тим питањем буде дефинитиван, и ми можемо разматрати такву могућност - рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић.

Сматра се да је коришћење соларијума одговорно за више од 450.000 случајева појаве меланома годишње у свијету.

Дерматолози кажу да само један одлазак у соларијум повећава ризик за појаву ове опаке болести, и да би најбоље било уопште не користити вјештачко сунце.

Посебно је забрињавајуће то што се ризик оболијевања од меланома повећава код веома младих дјевојака, које су почеле да користе соларијум од 16. године.

- У РС је у 2013. било 115 нових пацијената обољелих од малигног меланома коже (49 мушкараца и 66 жена), значи годишње 100 новообољелих - казали су из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

У већини козметичких салона тврде да су њихове муштерије које користе услуге соларијума углавном пунољетне.

- Све муштерије, које се сунчају у соларијуму, упозоравамо на могуће опасности од излагања вјештачком сунцу - нагласили су у козметичком салону "Принцес" у Бањалуци.

Републички и општински здравствени инспектори су у 2015. обавили 1.055 контрола у објектима за његу и уљепшавање, те у 346 случајева утврдили неправилности, међу којима и оне у вези са нередовним испитивањем уређаја за сунчање.

Бесплатни прегледи

У оквиру "Евромеланома" у РС су омогућени бесплатни прегледи у 11 болница и четири приватне установе.

Циљ је превенција и рана дијагноза рака коже, нарочито меланома, најмалигнијег карцинома.

- У УКЦ РС и три приватне клинике у Бањалуци, "Др Рољић", "Продермис" и "Кутанова", пацијенти ће моћи од данас до петка у термину од 8.30 до 18 часова, да бесплатно, без књижице и упутнице, обаве преглед коже, али би требало да се претходно најаве телефоном - казала је др Драгана Старовић.

Могуће посљедице сунчања у соларијуму

појава меланома

убрзано старење коже

преношење разних бактерија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана