Љекари дневно писали 15.672 рецепта

Јана Кезић
Љекари дневно писали 15.672 рецепта

БАЊАЛУКА - Љекари у Републици Српској прописали су прошле године 5.720.411 рецепта за лијекове, односно 15.672 у просјеку сваког дана.

Трошкови Фонда здравственог осигурања РС за те лијекове лани су износили око 62,2 милиона КМ. Годину раније издато је 5.763.163 рецепата, а трошак Фонда износио је око 61,1 милион КМ. Према њиховим подацима најпрописиванији лијекови су они који се користе у лијечењу дијабетеса типа два, као и артеријске хипертензије.

У Фонду здравственог осигурања кажу да су љекари 2019. издали 6.274.393 рецепата, а укупни трошак фонда за те намјене те године износио је око 64,6 милиона КМ.

Када је ријеч о антибиотицима, љекари су лани прописали 211.684 рецепта, а трошак је износио око милион КМ. Годину раније прописан је 193.971 рецепт за ту врста медикамената, а у 2019. години прије пандемије, 292.700.

У фонду напомињу да за осигуранике финансирају оне антибиотике који се налазе на листама лијекова фонда те да располажу са подацима о издатим рецептима само за те антибиотике.

Најпрописиванији лијек међу антибиотицима, како су додали, је “амоксицилин”. У фонду су истакли да у Српској постоји могућност издавања антибиотика и на комад, када је то неопходно и одговара дужини трајања лијечења.

- Издавањем антибиотика на комад спречава се нерационална употреба и лагеровање ових лијекова у кућним апотекама, чиме би се стварала могућност посезања за антибиотицима и у оним ситуацијама када их није љекар препоручио, што може дјеловати штетно по здравље - навели су у фонду.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине РС Драшко Купрешак рекао је за “Глас Српске” да нимало није чудно што су најпрописиванији лијекови управо они за дијабетес типа два.

- Један од фактора је и стрес под којим смо сви били двије године, затворени у пандемији, а који, уз генетику и начин живота, утиче на повећање броја пацијената и са хипертензијом и са дијабетесом - рекао је Купрешак.

Слично кажу и у Удружењу дијабетичара регије Бањалуке.

 - Најгоре код дијабетеса је то што он ствара остале здравствене проблеме, напада бубреге, очи, срце и крвне судове па људи морају користити и друге терапије уз ову сталну за дијабетес - истичу из овог удружења.

Листе

Листа лијекова који се издају на рецепт састоји се од листе А и Б.

Осигураници за лијекове који се налазе на листи А плаћају партиципацију у износу од 10 одсто, уколико нису ослобођени плаћања те обавезе, а уколико јесу, не плаћају ништа. За лијекове на листе Б сви осигураници, без изузетка, плаћају партиципацију у износу од 50 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана