Љекари дневно исписали 17.190 рецепата

Данијела Бајић
Љекари дневно исписали 17.190 рецепата

БАЊАЛУКА - Љекари у Републици Српској прописали су прошле године 6.274.393 рецепта за лијекове, односно 17.190 у просјеку сваког дана.

Трошкови Фонда здравственог осигурања РС за те лијекове лани су износили нешто више од 64,67 милиона КМ, што је око 2,2 милиона марака мање у односу на годину раније.

Према њиховим подацима најпрописиванији лијекови су они који се користе у терапији повишеног крвног притиска и дијабетеса типа два.

У Фонду здравственог осигурања кажу да су љекари 2018. године издали 6,58 милиона рецепата за лијекове, за шта је потрошено 66,8 милиона КМ.

- Највише рецепата у протеклих пет година љекари су прописали 2017. године и то 6,89 милиона. На те лијекове потрошена су 71,3 милиона КМ - казали су у Фонду здравства.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине РС Драшко Купрешак каже да у Српској има велики број пацијената са хроничним болестима, који користе лијекове на рецепт.

Осим тога доста пацијената има више дијагноза, због чега узимају неколико лијекова да би обољења држали под контролом и квалитетно живјели, што знатно утиче на количину издатих рецепата.

Купрешак каже да примарна здравствена заштита има ограничен буџет за лијекове на рецепт те да на све могуће начине покушавају да се уклопе, јер пацијенти никада не смију остати ускраћени за лијек који им је неопходан.

- Наше удружење успјело је да убиједи Фонд здравственог осигурања да је рационалније да пацијентима који имају хронична обољења прописујемо тромјесечне рецепте за терапију. На тај начин смо успјели да смањимо број издатих рецепата за милион сигурно, као и трошкове, између осталог, домова здравља, јер обрада рецепта у апотекама износи 1,45 КМ и тај износ иде на терет здравствених установа - рекао је Купрешак и додао да је тај износ на годишњем нивоу здравствене установе коштао око десет милиона КМ.

Купрешак сматра да би сваке године требало анализирати буџет за лијекове на рецепт, имајући у виду да се стално повећава број пацијената, а самим тим и трошкови.

Упркос великом броју издатих лијекова на рецепт, поједини пацијенти сматрају да љекари често избјегавају да им пропишу неки лијек који је за осигуранике Фонда здравства бесплатан те да им савјетују да узму онај за који није потребан рецепт.

Листом лијекова који се издају на рецепт обухваћени су лијекови које Фонд здравства финансира у 100 одстотном износу, односно са 90 одсто за осигуранике који нису ослобођени плаћања партиципације - листа А те лијекови у чијој цијени фонд учествује са 50 одсто - листа Б.

 

"ЛЕКСИЛИЈУМ"

У апотекама кажу да осим лијекова за повишен крвни притисак и дијабетес пацијенти у великом броју траже и "лексилијум".

- Гужве у апотекама нешто су се смањиле у односу на ранији период, јер љекари појединим пацијентима одједном прописују тромјесечну терапију - казали су у једној бањалучкој апотеци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана