Легле двије рате, ускоро и остали дуг за кредите младих

Свјетлана Ђуричић
Легле двије рате, ускоро и остали дуг за кредите младих

Бањалука - Младим брачним паровима који су подигли стамбене кредите Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, послије годину закашњења, уплаћене су двије рате за субвенцију каматне стопе, а ускоро би требало да буде уплаћен и преостали дуг по овом основу.

У Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске рекли су да су субвенције уплаћене за јануар и фебруар 2016. године. Додали су да је преостали новац за ту намјену из прошле године резервисан и оперативан у трезорском систему плаћања.

- Имамо информацију да ће то бити дозначено на рачуне крајњих корисника у најскоријем периоду. Акценат субвенције је да се оствари укупно право које неки корисници користе још од 2008. године. То право је загарантовано и биће остварено у пуном износу - навели су у Министарству.

Како су рекли, акценат није на мјесечној оброчности, него на укупном праву, односно обавези РС да дио кредитног задужења исплати умјесто корисника субвенције стамбеног кредита.

Ово објашњење је само дјелимична утјеха младим брачним паровима који отплаћују стамбене кредите.

Један корисник кредита, који није желио да му објавимо име, каже да је и заборавио кад је посљедњи пут легла уплата субвенције, која за његов кредит мјесечно износи око 70 КМ.

- Прије неколико дана уплаћено је 140 КМ, што је износ за два мјесеца, а прије тога, уплата је била љетос. Раније је износ те субвенције био нешто виши, јер је у питању субвенција каматне стопе, па се са отплатом кредита смањује и стопа, а тиме и субвенције - рекао је овај корисник.

Како је казао, прво кашњење у исплати субвенција почело је прије двије године.

Међу онима који су заинтересовани за ову врсту субвенција, али још чекају конкурс за 2017. годину, јесте и Драган Р., који каже да су му у ресорном министарству почетком ове године рекли да ће конкурс бити расписан до краја фебруара.

- Надам се да ће конкурс ипак бити расписан и млади неће остати без овог вида помоћи - каже Драган Р.

У Министарству увјеравају да је планирано да овогодишњи конкурс за субвенције буде расписан у априлу.

- У 2017. години је за ове намјене планирано 1,6 милиона КМ како би се програм наставио успјешно реализовати, који је истовремено и пронаталитетна мјера Владе РС - кажу у Министарству породице.

Програм субвенционисања каматне стопе од један одсто на стамбене кредите за младе и младе брачне парове почео је 2008. године, а Министарство је од тада одобрило 2.773 субвенције. За ову намјену до сада је издвојено 7,2 милиона марака.

Кредити

Право на субвенцију од један одсто каматне стопе на стамбене кредите ИРБ-а РС за младе и младе брачне парове је загарантовано право које се користи до коначне отплате кредита, а у неким случајевима период отплате је и до 20 година. Програм субвенције има за циљ да младима олакша куповину или изградњу стамбене јединице.

- У том смислу, кредити ИРБ-а РС су много повољнији од кредита које нуде комерцијалне банке - казали су раније у Министарству породице, омладине и спорта РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана