КУД-а Свети Сава: Традицију Мањаче чувају од заборава

Ц. М.
КУД-а Свети Сава: Традицију Мањаче чувају од заборава

Бањалука - Културно-умјетничко друштво (КУД) "Свети Сава" из Бањалуке оставило је иза себе успјешну годину пуну аплауза и награда, а током 2014. почели су да увјежбавају нове кореографије карактеристичне за простор Мањаче које ће изводити у овој години.

Према ријечима секретара КУД-а "Свети Сава" Дамира Јованића, чланови друштва су жељели да сачувају од заборава велики број народних пјесама и обичаја са Мањаче.

- Професор Васо Поповић је урадио сјајне кореографије и поставио одличне темеље за наставак истраживања и обогаћивање фолклорног репертоара са наших простора - рекао је Јованић.

За ову годину планирани су наступи у Њемачкој и Чешкој, а у мају би требало да буде одржан фестивал "Бањалука фолк фест".

- Фестивал пјесама и обичаја са ових простора биће јединствен због промоције народних кухиња. Надамо се да ће Градска управа, која нам је и до сада пружала подршку, као и одређен број привредника, препознати значај фестивала и подржати његову реализацију - казао је Јованић.

Друштво је основано 2007. године, а броји 265 чланова узраста од шест до 49 година, који су освојили прегршт награда. КУД "Свети Сава" сваке године организује неколико годишњих концерата и по један велики хуманитарни концерт.

Ношње

КУД "Свети Сава" у својој гардероби чува и благо вриједно 35.000 марака.

- Имамо седам комплета сашивених ношњи, а један кошта око 5.000 КМ. То је једна од најскупљих ставки у раду културно-умјетничких друштава - рекао је Дамир Јованић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана