Кућице у Гламочанима остају до краја године

Г. М.
Кућице у Гламочанима остају до краја године

Бањалука - Наплатне кућице на магистралном путу у Гламочанима код Бањалуке још нису уклоњене иако је рок за то био јун прошле године, а у "Путевима РС" вјерују да ће тај посао бити окончан до краја године.

Портпарол "Путева РС" Наталија Кострешевић каже да је Институт за грађевинарство из Бањалуке израдио главни пројекат за уклањање кућица.

- Израђени су и урбанистичко-технички услови за привођење намјени дионице магистралног пута након уклањања наплатних кућица. Све је достављено "Путевима РС" и након тога је спроведена редовна процедура ревизије пројекта, а сада се врше мање корекције главног пројекта према налазу ревизије - каже Кострешевићева.

Истакла је да ће "Путеви РС" потом поднијети захтјев Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС за издавање локацијских услова за реконструкцију пута са уклањањем наплатних кућица, а након тога и за добијање грађевинске дозволе.

- Ангажовање извођача радова и надзора биће спроведено након добијања грађевинске дозволе, а вриједност радова биће позната послије завршетка тендерске процедуре - рекла је Кострешевићева.

Наплати путарине на том мјесту успротивило се прије око три године Министарство саобраћаја РС, али тек након што су кућице постављене. Министарство је тврдило да никада није дало сагласност за постављање кућица и да се путарина не може наплаћивати на магистралном путу, док су из "Путева" то негирали тврдећи да су поступали по налогу Министарства саобраћаја и веза. Постављањем кућица на погрешној локацији бавило се и Окружно тужилаштво у Бањалуци, али је донијело наредбу о обустави истраге против бивших руководилаца "Путева РС". Влада РС је на крају одлучила да кућице буду уклоњене, а истовремено је почела наплата путарине на аутопуту Бањалука - Градишка у Јакуповцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана