Куће одсјечене, ријеке бујају

Драгана Келеч и дописници
Куће одсјечене, ријеке бујају

Бањалука - Водостаји ријека у РС порасли су због обилних падавина донијевши нове проблеме домаћинствима, а највише их је на подручју Бањалуке гдје је бујица однијела мост у насељу Шарговац.

Тешка ситуација је била и у Херцеговини, гдје је пала рекордна количина кише. Од понедјељка поподне до јуче ујутро у Требињу је пало чак 118 литара кише по метру квадратном, што је рекордна количина падавина за 24 часа овог љета, а како је саопштено из локалне Метеоролошке станице, удари буре достизали су брзину од 50 километара на сат. Олујно невријеме на подручју Требиња проузроковало је плављење неколико подрумских просторија у кућама, а у Билећи је велики број возила остао у квару на улицама. Ватрогасци су испумпавали воду из двије куће у Виноградима и Растоцима, чији је кров био раније оштећен и постављали су вреће са пијеском да би спријечили надирање воде.

Према подацима Хидрометеоролошког завода РС, јуче у 15 часова кота редовне одбране од поплава премашена је на ријеци Врбас у Делибашином Селу и то за пет центиметара, док Врбања лагано опада. Водостаји осталих ријека били су у порасту, али испод коте редовне одбране од поплава.

- Падавине ће се задржати током цијеле седмице - казао је дежурни метеоролог Хидрометеоролошког завода РС Драшко Рудан. Киша је проузроковала и бројне проблеме мјештанима бањалучких насеља Шарговац, Мотике и Дебељаци. Највише штете причињено је у Шарговцу, гдје је истоимена ријека однијела мост у Суботичкој улици и тако одсјекла девет домаћинстава од остатка насеља. Рјечица је пријетила да потопи пет кућа, али срећом није причинила штету, јер су људи успјели на вријеме да испумпају воду. Мјештани кажу да је приоритет санација моста. Бошко Бијелић каже да је дио овог моста већ био уништен у мају и саниран, а водена неман поново га је однијела.

- Однесена је комплетна дрвена конструкција моста, тако да нам сада нема преласка на другу страну него околним путем који је дуг неколико километара - рекао је Бијелић и истакао да је ситуација најтежа за ђаке. По малу Ђурђијану, ученицу првог разреда ОШ "Ђура Јакшић" у Шарговцу, дошла је бака како би је одвела околним путем до куће.

- Сада идем много дужим путем и напорно ми је, јер пада киша и морам дуго да ходам и носим кишобран - казала је Ђурђијана. Њена бака Мирона Ратковић прича да је вода донијела и змије које све чешће виђају у близини кућа.

Градски штаб за ванредне ситуације позвао је и становнике Приједора који живе у зонама потенцијалног поплавног ризика да прате ситуацију на терену како би у случају потребе на вријеме превентивно реаговали. И у Лакташима се због обилнијих падавина вода излила на небрањена подручја.

Количине падавина у литрима по метру квадратном за 24 часа

Билећа - 126

Требиње - 118

Невесиње - 78

Купрес - 64

Бањалука - 53

Мркоњић Град - 47

Гацко - 40

Добој - 34

Фоча - 14

Бијељина - 3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана