Крвопије лове најприје уз ријеке

Данијела Стоканић
Крвопије лове најприје уз ријеке

Бањалука - Запрашивање комараца почело је у неколико градова и општина у Републици Српској па ће становници који су водили битку са овим инсектима ускоро моћи одахнути.

Честе падавине и високе температуре ваздуха, као и велика влага, смјењују се овог прољећа и стварају идеалне услове за размножавање комараца. Због тога су фирме задужене за њихово уништавање прионуле на посао.

У Градској управи Бањалука истичу да је за ове намјене планирано 38.610 марака.

- Систематска дезинсекција комараца требало би да буде спроведена на најугроженијим приградским насељима, односно поред ријека и ужем подручју града - кажу у Градској управи.

Они су апеловали на грађане да очисте потенцијална легла комараца као што су зачепљени олуци, сливници, запуштени базени и фонтане, одбачене гуме, саксије и слично.

У Градској управи Приједор истичу да је прво овогодишње уништавање комараца обављено 16. маја, док даље активности о питању дезинсекцији зависе од временских прилика.

- У току су и завршне припреме за почетак прољећне дератизације, а за обје активности у градском буџету Приједора планирано је 85.000 КМ - рекли су у приједорској Градској управи.

Према ријечима начелника Српца Млађана Драгосављевића, ове године су, за разлику од прошле, у буџету намијенили новац за дезинсекцију и дератизацију.

- Ситуације је ове године повољнија, због чега ће бити омогућено и сузбијање комараца. У складу с потребама ми ћемо и дјеловати - рекао је Драгосављевић и додао да још није одлучено које ће предузеће бити задужено за дезинсекцију.

Када је ријеч о дератизацији, истакао је Драгосављевић, процедура је у току.

Директор фирме "Еко бел" из Лакташа Владимир Шушњар каже да је ларвицидни третман у Шамцу већ завршен, док у наредном периоду очекује потписивање уговора са још неким локалним заједницама.

- Очекујемо да ће запрашивање бити спроведено почетком јуна како буде расла температура па самим тим и активност комараца - рекао је Шушњар и додао да ће комарце запрашивати са земље такозваним топовима.

За дезинсекцију комараца на подручју Бијељине задужено је локално предузеће "Еко заштита", а са сузбијањем ларви почели су 23. маја. Према ријечима директора овог предузећа Владимира Лазића, једино се у Бијељини овај посао обавља ГПС уређајима.

У власеничкој фирми "Санитарац" истичу да је за сада мало која околна локална заједница заинтересована за дезинсекцију комараца, због, како кажу, лоше финансијске ситуације.

Врсте

У РС постоји око 40 врста комараца, међу којима су и едес, анофелес и кулекс које могу бити преносници болести.

- Комарац едес је познатији као азијски тиграсти комарац, који може бити преносилац зика вируса, због којег се дјеца заражених мајки рађају са микроцефалијумом, тешким неуролошким обољењем. Комарци анофелес, између осталог, преносе грознице и главобоље изазване вирусом, док је кулекс познат као кућни комарац - објашњавају стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана