Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака

Данијела Бајић
Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака

БАЊАЛУКА - Становници Српске који се овог прољећа упусте у реновирање куће или стана само за услуге кречења мораће издвојити и 20 одсто више новца него лани, а раст трошкова натјерао је и друге мајсторе да промијене цјеновнике.

Кречење је један од основних прољетних радова у кући, а за освјежење просторије од 50 квадрата у највећем граду Српске потребно је издвојити око 600 марака. Иако све поскупљује и ствара се слика да становништво једва преживљава, мајстори тврде да посла има као у причи, те да је за већину радова потребно заказати бар мјесец дана унапријед.

Бањалучки молер Александар Радосављевић за “Глас Српске” прича да су цијене кречења са три марке, колико је било прошле године, скочиле на четири КМ и више, зависно од боје коју муштерија тражи.

- Имајући у виду сва поскупљења, и молери, које је јако тешко наћи, хоће веће дневнице. Нисмо имали избора, једноставно смо морали ићи са корекцијом цијена својих услуга - казао је Радосављевић.

Додао је да, осим кречења, у понуди има и декоративне зидне технике које су доста популарне, за шта је по метру квадратном потребно издвојити од 35 до 60 марака.

О корекцији цијена својих услуга увелико размишља и Приједорчанин Слободан Лазић, који још кречење у бијелу боју по квадрату наплаћује три марке.

- Цијене кречења у јаче нијансе диктирају трговци, а углавном не прелази 4,5 марака. Све је отишло у небо, од трошкова за доприносе, које сам себи уплаћујем, до цијена материјала. Цијене кречења и осталих услуга реално би било повећати за много више од 20 одсто, међутим, народ нема новца и да бих задржао муштерије, нећу ићи изнад - рекао је Лазић који, поред кречења, поставља и фарба столарију те обрађује зид након монтаже прозора и врата.

Сваки мајстор који хоће да ради, тврди Лазић, сада има посла, због чега има у плану да још неког запосли.

Због великих трошкова избора нема ни керамичар Драган Шодоловић који ће, каже, у наредним данима формирати нови цјеновник.

- Плочице по квадрату постављам по цијени од 20 и 25 марака, зависно од тога која врста је у питању. С обзиром на то да са мном раде још четири мајстора, које због свих трошкова сљедује и већа дневница, једноставно морам да идем са повећањем цијена - истакао је Шодоловић.

С друге стране, заштитници права потрошача сматрају да мајстори попут молера и керамичара немају ниједан основ да повећавају цијене својих услуга, које су одавно прецијењене.

Извршна директорица приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић казала је да молери, керамичари и други мајстори злоупотребљавају тренутну ситуацију због повећања минималца, јер су тражени “па им се може”.

- Мајстори већ сад наплаћују абнормалне износе за постављање плочица и ламината, ригипса или кречење. Сматрам да немају нити један разлог да поскупе, јер управо ова бранша плаћа најмање дажбине држави - казала је Марићева.

Према њеним ријечима, керамичари за постављање плочица по квадрату узимају и до 40 КМ.

- Сви они се воде политиком да су тражени, због чега све ово раде. Заиста немају све бранше потребу да подигну цијене - рекла је Марићева.

Муштерије

Занатлија Милош Спремо из Приједора каже да га за уређивање стана или куће ангажују и становници Бањалуке, који по њега чак и долазе.

- Због својих муштерија нећу пуно повећати цијену кречења, јер немам срца. Моје услуге ће у наредном периоду бити скупље за двадесет до тридесет фенинга, тако да ће квадрат код мене бити 2,5 марака за бијелу боју - казао је Спремо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана