Крај црног тржишта некретнина: Агентима надзор, купцима сигурност

Данијела Бајић
Крај црног тржишта некретнина: Агентима надзор, купцима сигурност

БАЊАЛУКА - За сваки посао посредовања у промету непокретности трговци некретнинама у Републици Српској ускоро ће морати закључивати уговор у писаној форми и на одређено вријеме, чиме ће се стати у крај црном тржишту због којег је и републичка каса све вријеме била на губитку.

Ови и још многи други прописи увршћени су у Нацрт закона о посредовању у промету непокретности који је усвојен на посљедњој сједници Народне скупштине РС. Из потребе да буду предупријеђене и санкционисане неправилности које су се појављивале у пракси у претходном периоду, Министарство трговине и туризма РС је кренуло у израду закона о посредовању у промету непокретности који има за циљ да се утиче на сузбијање сиве економије у сектору услуга, уз обезбјеђивање већег степена заштите потрошача.

- Намјера је да се кроз закон утиче на повећање правне сигурности корисника услуга, уз истовремено подстицање посредника у промету непокретности да савјесно обављају своју дјелатност - објаснили су у министарству.

Додали да ће сви субјекти који се буду бавили пословима посредовања бити уписани у Регистар посредника, који ће бити јавно доступан путем интернета.

- То значи да ће се за свако прибављање некретнина преко субјеката за посредовање на једном мјесту добијати информације о посредницима уписаним у званичну евиденцију, а који као такви легално послују у Српској. На овај начин ће бити обезбијеђена већа сигурност пословања у области посредовања у промету непокретности и већи степен заштите потрошача - истакли су у министарству.

Очекивања су, кажу у министарству, да након ступања на снагу закона квалитет пружања услуга посредовања у промету непокретности буде подигнут на виши ниво, као и да се обезбиједи већи степен заштите потрошача.

- Инспекцијски надзор над примјеном закона вршиће тржишна инспекција Републичке управе за инспекцијске послове, као и посебне организационе јединице за обављање инспекцијских послова у административним службама јединица локалне самоуправе - додали су у министарству.

Предсједник Управног одбора Удружења посредника у промету некретнина РС Предраг Тешић рекао је за “Глас Српске” да је надлежно министарство уважило све њихове приједлоге и сугестије.

- Овај закон ће увести ред на тржишту некретнина у Српској, која ће имати већу корист, јер ће се под легалне токове свести наплата провизије при промету некретнина. Осим тога, клијенти ће имати већу сигурност - казао је Тошић.

УСЛОВИ

У Министарству трговине и туризма РС истакли су да ће се услови за бављење посредовањем у промету непокретности убудуће односити на прибављање рјешења министарства о испуњавању услова за обављање наведене дјелатности.

- Рјешење ће морати имати сви субјекти прије почетка обављања послова посредовања у промету непокретности. Посредник ће морати да има и запосленог агента који је стручно оспособљен за посредовање у промету непокретности - казали су у министарству.

Додали су да ће обавеза посредника, између осталог, бити да се осигура код осигуравајућег друштва за штету за коју би налогодавцу или трећим лицима могао проузроковати обављањем дјелатности посредовања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана