Краду дијелове шина којима иду цистерне са горивом и гасом

Драгана Орловић
Краду дијелове шина којима иду цистерне са горивом и гасом

Бањалука - Плочице и вијци који држе шине на дијелу пруге у Пословној зони "Рамићи" у Бањалуци поново су били на мети лопова, а најновију крађу током васкршњих празника полицији су пријавили радници фирме "Крајинапетрол", који су на том подручју надлежни за њено одржавање.

Из овог предузећа упозоравају да крадљивци одношењем дијелова шина доводе у питање људске животе, с обзиром на то да се тим дијелом пруге њима у вагонима допремају гориво и гас.

Без обзира на све опасности које "сакаћење" шина са собом носи, све што се може продати као старо гвожђе и на отпаду - плијен је. Крадљивци су спремни да однесу чак и дијелове од којих немају много зараде.

Између високог шибља и траве руководиоци и запослени "Крајинапетрола" јуче су током обиласка мјеста крађе у Рамићима на шинама пронашли шарене деке, а на њима одврнуте вијке и плочице са пруге. Неко их је вјероватно преко ноћи скинуо, али с обзиром на то да су тешке, није одмах успио све однијети. 

Ове крађе нису од јуче, већ су дугогодишњи проблем, каже директор "Крајинапетрола" Милован Бајић.

- Ово је у ствари и један специфичан проблем. Наиме, сви ти људи који откупљују разни отпад требало би одмах да пријаве полицији када им стигну овакви дијелови, јер се они једино и користе на пругама - истиче Бајић.

Наглашава да се само чешћим и оштријим контролама свих тих мјеста на којима се тргује отпадом може стати у крај овим крађама, које осим материјалне штете доводе у опасност цијели жељезнички саобраћај.

Руководилац Техничког сектора у "Крајинапетролу" Небојша Мацановић каже да ово предузеће има годишњи уговор са "Жељезницама РС" када је у питању одржавање пруге у овом дијелу Рамића.

- Инспектор "Жељезница" сваки мјесец обилази пругу и потом нам доставља записник о њеном стању. Само један преглед кошта око 360 марака и све додатне радове на овом дијелу пруге ми финансирамо - објашњава Мацановић.

Додаје да ће санација штете "Крајинапетрол" коштати до 15.000 марака.

- Крађа је заиста банална. Лопови готово ништа њом не добијају, а нама су задали много муке и трошкова - додао је Мацановић.

Полиција

Због васкршњих празника и нерадних дана у Центру јавне безбједности Бањалука јуче нисмо успјели добити додатне информације о крађи у Рамићима.

- Полиција је направила записник. Међутим, и они тешко могу нешто више учинити без боље и ефикасније сарадње људи који купују отпад - истиче Милован Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана