“Ковид” продужио листе чекања

Милијана Латиновић
“Ковид” продужио листе чекања

БАЊАЛУКА - Поједине болнице у Републици Српској постепено се враћају у уобичајени режим рада након што су скоро годину дана углавном збрињавали пацијенте позитивне на “ковид 19”, што је продужило ионако дуге листе чекања на специјалистичке прегледе.

У “ковид” режиму од јуче више нису одјељења за офталмологију, педијатрију, урологију и Служба за оториноларингологију требињске Болнице. Из те здравствене установе навели су да су та одјељења уредно дезинфикована, те су предузете све остале мјере које налаже протокол како би заштитили здравље пацијената и медицинског особља.

Из требињске Болнице апеловали су на поштовање свих прописаних превентивних мјера које подразумијевају одржавање растојања у редовима те ношење заштитних маски.

- Одговорност у понашању и придржавању свих прописаних мјера један је од неопходних услова како бисмо једни друге максимално заштитили и како бисмо се што прије изборили са пандемијом - саопштено је из те здравствене установе.

Почетком јануара, када је епидемиолошка ситуација донекле стабилизована, нормалном начину рада почела се враћати и Болница “Србија” у Источном Сарајеву. Директор те здравствене установе Небојша Шешлија рекао је за “Глас Српске” да су сукцесивно отварали амбуланте те да сада раде пуним капацитетом.

- У свим амбулантама постоје листе чекања јер корона предуго траје - рекао је Шешлија и додао да је у “ковид” одјељењу тренутно хоспитализовано 37 заражених са средње тешком клиничком сликом.

У нормалан режим рада од понедјељка се враћају и одјељења неурологије и психијатрије у Болници у Градишци која су до сада била у “ковид” систему.

- Прилив заражених пацијената је смањен и та два одјељења смо испразнили, дезинфиковали и од понедјељка се враћају у нормалан режим рада. Почели смо радити и хладни оперативни програм с обзиром на стабилизацију епидемиолошке ситуације. Очекујемо дуже листе чекања, али се надам да ћемо успјети све организовати уз велико разумијевање и пацијената и запослених. Радићемо колико буде требало - поручио је вршилац дужности директора Болнице у Градишци Рајко Додик.

У бијељинској Болници “Свети врачеви” на лијечењу у “ковид” одјељењима је 56 болесника, од којих је 11 витално угрожено.

- Стање у “ковид” болницама је стабилније. Већи број хоспитализованих је са тешком клиничком сликом - навели су у тој здравственој установи.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Владо Ђајић рекао је да се више од 200 пацијената заражених вирусом корона тренутно лијечи у УКЦ-у и да трећина њих има тешку клиничку слику, због чега није вријеме за опуштање.

- Морамо и даље бити опрезни и максимално се придржавати прописаних мјера - рекао је Ђајић. Додао је да су у овој здравственој установи већ направили прописе за вакцинацију те да праве спискове заинтересованих запослених да се крене са вакцинацијом када буду створени технички услови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана