Конституисан Координациони одбор за реформу јавне управе

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Конститутивна сједница Координационог одбора за реформу јавне управе, којом је предсједавала предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, одржана је данас у Сарајеву.

На сједници је усвојен Пословник о раду Координационог одбора за реформу јавне управе, те за секретара Одбора именована Ранка Паповић, виши стручни сарадник за правне послове у Правној јединици Канцеларије координатора за реформу јавне управе, на период од двије године, саопштено је из Савјета министара.

Координациони одбор је прихватио Информацију о тренутном стању у процесу реформе јавне управе и дао пуну подршку његовом спровођењу, у складу са Стратешким оквиром за реформу јавне управе и припадајућим Акционим планом, реализацијом 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и имплементацијом препорука Посебне групе за реформу јавне управе.

Савјет министара и владе Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта позвани су да именују чланове тијела која се успостављају Заједничком платформом о начелима и начину имплементације реформе јавне управе, те да у своје програме рада уврсте активности које се односе на тај процес.

Савјет министара, ентитетске и Влада Брчко дистрикта позвани су и да обезбиједе већу финансијску подршку и што прије ојачају капацитете координатора за реформу јавне управе.

Подржан је процес редовног праћења и извјештавања о спровођењу Стратешког оквира за реформу јавне управе и припадајућег Акционог плана.

Координатори за реформу јавне управе свих управних нивоа у БиХ и друге структуре за спровођење позвани су да најкасније до краја другог квартала 2024. године заврше процес одређивања приоритета, анализе и ревизије Акционог плана.

Координациони одбор подржао је реактивацију рада Фонда за реформу јавне управе.

Координатори ентитета и Брчко дистрикта, као и Канцеларија координатора за реформу јавне управе БиХ задужени су да наставе разговоре с донаторима активним у БиХ како би се обезбиједила нова улагања и успоставио ефикасан механизам координације донатора у овој области с циљем обезбјеђивања финансијске покривености свих активности у временском оквиру ревидираног Акционог плана, као и након тога за наредне реформске активности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана