Конференција "Форвард": Вјештачка интелигенција може бити покретач привредног развоја

Срна
Конференција "Форвард": Вјештачка интелигенција може бити покретач привредног развоја

БАЊАЛУКА - Вјештачка интелигенција може бити покретач привредног развоја, али и друштва у цјелини, јер представља саставни елеменат сваког подручја друштвеног дјеловања било у привреди, предузетништву, информационим технологијама, медицини, образовању и осталим областима, поручила је помоћник министра за високо образовање Републике Српске Јелена Старчевић.

На Петој конференцији "Форвард" на којој се говори о будућности вјештачке интелигенције, Старчевићева је истакла да је веома битно пратити и њене могуће злоупотребе.

"Злоупотребе се развијају једнаком брзином као и сама вјештачка интелигенција, због чега је неопходно преавовремено реаговати и заштити државу и друштво, посебно дјецу од могућности негативног утицаја", рекла је Старчевићева новинарима у Бањалуци.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић указао је на велики значај вјештачке интелигенције у савременом друштву, због чега конференција има за циљ да представи и објасни бенефите које пословање може да има, користећи алате вјештачке интелигенције.

"Тренд развоја информационо-комуникационих технологија, који је био најбрже растући, у овој години је почео да успорава, што је било изненађење за аналитичаре који прате трендове на економском тржишту, а један од разлога је нагли развој вјештачке интелигенције и тога што ће ући у сваку пору нашег пословања и животног дјеловања", рекао је Гверић.

Представник Њемачке развоје агенције (ГИЗ) Ева Наер нагласила је да ће вјештачка интелигенција бити дио сваког пословања.

Она је навела да ГИЗ реализује пројекат који се бави дигитализацијом и иновацијама у малим и средњим предузећима, а циљ је да помогну дигитализовање њиховог пословања.

Данас је први дан конференције на којој ће тим стручњака, истраживача и предузетника из САД, Њемачке, Србије и БиХ говорити о будућности вјештачке интелигенције, а организује је Иновациони центар Бањалука уз подршку Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана