Концерт У сусрет Свјетском дану свјесности о аутизму

Милијана Латиновић
Концерт У сусрет Свјетском дану свјесности о аутизму

Бањалука - Хуманитарни концерт под називом "У сусрет Свјетском дану аутизма" окупио је у Бањалуци велики број гостију који су уживали у играма и пјесмама многих бањалучких извођача.

Концерт, који је у понедјељак увече одржан поводом Свјетског дана свјесности о аутизму, организовало је Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости", које окупља око 40 корисника свих узраста.

Предсједник овог удружења Мирјана Којић је истакла да је циљ подстицање јавности на прихватање и уважавање других и другачијих. Захваљујући учесницима који су се радо одазвали на позив, Којићева је истакла да је препуна сала Банског двора довољан знак колико је средина свјесна присутности особа са аутизмом у заједници.

- Аутизам је ту међу нама, дјеца и одрасли са аутизмом су дио нашег града и наше животне заједнице, а број аутиста је у сталном порасту и требамо им пружити једнаку прилику - казала је Којићева.

Она је додала да ускоро почиње да ради први дневни центар за одрасле са аутизмом у којем ће бити пет корисника, а коначни циљ је заштићено становање.

- Велике установе у којима је боравило по 100 људи су свуда у окружењу превазиђене и иде се ка мањим заједницама у којима би уз присуство асистената одрасли аутисти боравили 24 сата дневно - додала је Којићева.

Хуманитарном позиву су се одазвали Марија Шестић, Лукијан и Кристина Ивановић, Давид Радосављевић, Сергеј Пајић, Дјечији хор "Јединство", Културно-умјетничко друштво "Свети Сава", чланови вртића "Срећа" и плесни клуба "Салса" у чијим су наступима посјетиоци уживали.

"Дјеца свјетлости"

Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" основали су родитељи и једино је на територији РС које циљано окупља лица са аутизмом и њихове породице. У раду са аутистима ангажовано је 20 волонтера психолога и педагога и осам стручних сарадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана